Cine a profitat si cine a pierdut din imobiliare

Postat la 01 decembrie 2009 87 afişări

In timp ce unii investitori anuntau proiecte de sute de milioane de euro si plateau sume semnificative pe terenuri, altii erau doar o simpla prezenta in piata imobiliara, fiind uneori priviti chiar ca niste outsideri. Pana la urma s-a dovedit ca n-au procedat prost.

"A fost un cumul de mai multi factori", comenteaza Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International, cu privire la activitatea redusa a unor mari investitori imobiliari pe plan international. "In cazul unora, cum e ECE, a fost vorba de criterii stricte de investitii, iar in alte cazuri a fost vorba de o structura slaba de management pe plan local. Oricum ar fi, acum sunt printre norocosii pietei, fiind o perioada favorabila pentru ei". Si asta pentru ca nu si-au blocat banii in terenuri si nu au fost prinsi de criza cu proiecte incepute dupa criteriile unor vremuri apuse.

Radu Merica se declara din acest punct de vedere multumit de activitatea companiei. Singurul sau regret este legat de neconcretizarea acordului cu River Invest pentru dezvoltarea unui centru comercial in cadrul proiectului Sema Parc, de pe locul fostei platforme Semanatoarea din Bucuresti ñ investitorul in proiect a renuntat la ideea unui centru comercial, concentrandu-se momentan pe dezvoltarea fazei a doua din componenta de birouri, dupa ce primele doua cladiri au fost vandute catre fondul austriac de investitii Europolis.

"Multi mari investitori au venit deja dupa ce terenurile se vandusera deja o data. Eu, spre exemplu, mergeam sa vad terenuri si fabrici peste tot si era un pret de 500 de euro pe metru patrat, incepeam procesul de due diligence si cand ne apropiam de final, noul pret cerut era si de 1.500 de euro/mp", rememoreaza Merica unul din factorii care au dus la o activitate redusa a ECE aici. In plus, adauga managerul, investitorii mari internationali isi impart riscul pe mai multe piete, Romania fiind intotdeauna doar unul dintre cosurile unde pot sa isi puna ouale.

Pe de alta parte, investitorii cu o prezenta locala slaba au pierdut si o serie de oportunitati, mai ales comparativ cu cei care, desi nu au finalizat proiectele anuntate, si-au format un portofoliu de terenuri inainte de cresterea exploziva a preturilor. "Nu credem ca am venit prea tarziu in Romania. Suntem in continuare angajati fata de proiectele anuntate, iar piata prezinta in continuare multe oportunitati", afirma Ingo Nissen, country manager al Sonae Sierra. Compania portugheza, unul din cei mai mari dezvoltatori, proprietari si administratori de centre comerciale la nivel mondial, a intrat pe piata in 2007, prin achizitia unui centru comercial in Ramnicu Valcea, si cu planuri pentru dezvoltarea altor trei, planuri care sunt momentan blocate de contextul economic.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/cine-a-profitat-si-cine-a-pierdut-din-imobiliare-5137761
5137761
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.