Ce se mai intampla cu planurile Cefin

Postat la 10 mai 2010 177 afişări

Un dezvoltator imobiliar care zambeste – o imagine cel putin surprinzatoare pentru contextul actual. Atitudinea lui Stefano Albarosa nu se datoreaza proiectelor de 1,5 miliarde de euro anuntate initial, ci redresarii afacerilor de baza ale grupului, din sectorul auto. Viitorul nu e insa simplu.

Dar tocmai acest segment aduce acum probleme grupului, al doilea fapt cert fiind acela ca tranzactia de vanzare a Cefin Logistic Park Arad a cazut. Proiectul, deja finalizat, trebuia achizitionat tot de Europolis, intr-o tranzactie estimata initial la 35 mil. de euro, tranzactie care nu a mai avut loc din pricina gradului scazut de inchiriere al proiectului, potrivit unor surse din piata. "A ramas deocamdata la noi, nu este un moment bun pentru a fi vanzator", spune Albarosa. Momente mai bune asteapta si proiectul stindard al Cefin, un turn de birouri de peste 130 de metri inaltime care ar fi trebuit sa fie ridicat in Bucuresti si preluat ulterior tot de Europolis, pentru mai mult de 220 mil. euro.

Cefin este doar unul dintre dezvoltatorii de talie mare cu proiecte blocate, alaturi de Plaza Centers sau dezvoltatori care anuntasera proiecte cu mii de apartamente, ca Martinsa - Fadesa. Alte companii, precum GTC Romania sau Adama au ales sa continue dezvoltarile, insa intr-un ritm extrem de scazut fata de cel de dinaintea crizei. "Este ca o maturizare brutala si brusca, o repetentie pe care scoala imobiliara le-o arata celor care au intrat vremelnic. Exista potential pe termen mediu, insa trebuie pornit de la niste valoari reale", comenteaza Radu Lucianu, country manager al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis Romania.

Despre o piata de viitor care prezinta oportunitati vorbeste si Stefano Albarosa, chiar daca in acest moment nu stie cat de inde­partat este acest viitor. Deocamdata spune ca vede o stabilizare si o usoara revenire pe segmentul de baza al afacerilor Cefin, cel auto, important in opinia sa fiind si faptul ca "in 2012 vom ajunge la un profit operational aproape dublu comparativ cu 2008 la afaceri cu aproximativ un sfert mai mici", eficientizarea fiind una din lectiile crizei. Ramane de vazut care vor fi lectiile crizei pentru real estate. Deocamdata, stabilizarea afacerilor din auto ar da ragazul unei pauze pentru refacerea temelor imobiliare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
Cefin,
proiecte,
Stefano Albarosa
/analize/imobiliare/ce-se-mai-intampla-cu-planurile-cefin-6099923
6099923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.