Birouri sunt, chiriasi sa vina

Postat la 06 ianuarie 2010 63 afişări

Spre deosebire de segmentul spatiilor comerciale sau cel rezidential, birourile aduc in continuare livrari de proiecte. Aspectul are insa conotatii negative, in contextul in care o buna parte din noile birouri stau goale, asteptandu-si chiriasii.

Totusi, marile tranzactii de inchiriere se lasa asteptate, desi toti consultantii sustin relocarea ca fiind o solutie foarte buna de reducere a costurilor, atat prin chirii mai mici, cat si prin eficientizarea activitatii - in contextul in care actualul sediu nu se afla intr-o cladire eficienta. 2009 va fi unul din cei mai saraci ani pentru piata de inchi-riere a birourilor, cu aproximativ 30.000 de metri patrati inchiriati in primul semestru, suprafata urmand sa fie similara si in al doilea. Pentru comparatie, 2008 a adus inchirierea a circa 230.000 de metri patrati.

"Acum este o piata a chiriasilor si acestia ar trebui sa profite de context. As dori sa vad cum va fi piata in 2011, cand spatiile disponibile se vor reduce semnificativ, pe fondul numarului mic de noi proiecte incepute acum sau care vor fi lansate in viitorul apropiat", explica Horatiu Florescu. In ciuda faptului ca o analiza a proiectelor anuntate spre livrare in 2011 si 2012 arata ca numarul lor nu este nici redus si nici suprafata cumulata a proiectelor nu e de ignorat, aproape toate sunt deocamdata doar machete.

"Ar trebui sa luam in calcul, in primul rand, ce se livreaza in 2010 si in prima jumatate a lui 2011; ce este acum in constructie, proiecte care au obtinuta finantarea", considera presedintele The Advisers Knight Frank. El isi argumenteaza opinia prin procentul minim de preinchiriere necesar pentru o companie ca sa obtina o finantare din partea unei banci - procent de aproximativ 40% din spatiu preinchiriat - dar si prin faptul ca institutiile bancare ofera in continuare foarte putine finantari.

Spre exemplu, dezvoltatorul River Invest, care a finalizat si a vandut prima faza din Sema Parc, cauta deja finantare pentru a doua faza - care ar presupune investitii totale de 140 de milioane de euro. In aceeasi situatie se afla mai multi dezvoltatori, care poarta de luni de zile negocieri ce avanseaza cu dificultate. "Avem promisiuni, lucram pe mai multe fronturi, insa lucrurile se misca foarte greu. Suntem totusi intr-un stadiu avansat, sper ca in patru luni sa obtinem finantarea", spune George Teleman, partener al Equest Investment Romania. Compania, care s-a axat pana acum pe spatii logistice si comerciale, va dezvolta un proiect mixt de parcare si spatii de birouri, investitia necesara fiind de 30 de milioane de euro.

O prelungire a inghetului din domeniul finantarilor bancare pentru proiecte imobiliare ar putea duce in final la tot mai putine spatii de birouri finalizate. Deocamdata, companiile au de unde alege.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/birouri-sunt-chiriasi-sa-vina-5274938
5274938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.