Birouri sunt, chiriasi sa vina

Postat la 06 ianuarie 2010 63 afişări

Spre deosebire de segmentul spatiilor comerciale sau cel rezidential, birourile aduc in continuare livrari de proiecte. Aspectul are insa conotatii negative, in contextul in care o buna parte din noile birouri stau goale, asteptandu-si chiriasii.

Daca acest tablou nu este fericit pentru piata imobiliara in ansamblul ei, situatia este mult mai buna daca este privita prin prisma companiilor care doresc sa inchirieze un spatiu. In cladirile considerate ca fiind "bune pentru imagine" au aparut spatii disponibile la chirii mai mici decat in trecut, iar proprietarii de spatii sau companiile care le subinchiriaza sunt dispusi la concesii semnificative pentru atragerea chiriasilor. "Proprietarii de cladiri finalizate recent, care nu au spre exemplu un amplasament foarte bun, sunt dispusi sa ofere luni de gratuitate sau chirii mai mici. In general proprietarii sunt mai flexibili, unii au redus chiriile cu 10%, altii cu 20%, altii cu mai mult", spune Horatiu Florescu, presedintele The Advisers Knight Frank.

Consultantul, considerat a fi cel mai experimentat broker de inchiriere a spatiilor de birouri de pe piata, ofera ca exemplu de cladiri care au acum cateva mii de metri patrati disponibili spre inchiriere si mutare imediata sau in maximum trei luni cladiri precum Europe House - unde spatiul disponibil ar putea ajunge la 5.000 de metri patrati dupa relocarea Oracle -, Novo Park si Pipera Business Tower din zona de nord, unde sunt disponibili 14.000 de metri patrati (subinchiriere) respectiv 10.000 mp, Global City cu 22.000 mp disponibili, Euro Tower cu 3.200 mp disponibili si Lakeview cu 3.000 mp (zone Floreasca - Barbu Vacarescu).

Ce sanse au insa aceste spatii - si mai ales cele care se vor finaliza anul viitor - sa se ocupe, din moment ce exista spatii disponibile in cladiri cu renume? Horatiu Florescu spune ca activitatea de inchiriere a inceput sa se anime in ultimele luni, comparativ cu inceputul anului. "Lucrurile au inceput sa se miste, chiriasii au inceput sa se uite, sa faca tururi sau sa semneze precontracte. De ce sa te muti? Daca ai un sediu cu un amplasament bun, un proprietar in regula si service charge-urile sunt bune, nu ai de ce sa te muti. Dar sunt companii care se extind, toate companiile vor sa isi reduca costurile, iar consolidarea diviziilor este un alt aspect", enumera Florescu cativa din factorii care ar trebui sa determine companiile sa analizeze posibilitatea unei relocari.

Consultantii din segmentul de spatii de birouri spun ca nu mai exista un profil general al companiilor care cauta un nou spatiu, comparativ cu situatia din trecut, cand cei mai mari clienti pentru noile brokerii de profil si noile cladiri erau companii din industria bunurilor de larg consum, cele din sistemul bancar si cele din industria IT - telecom. "Cele mai multe cereri vin din partea companiilor mici si mijlocii ce vor sa se relocheze din vile in spatii de birouri sau a companiilor internationale care stau in cladiri ce nu mai corespund din punct de vedere tehnic sau comercial standardelor trasate de biroul global", detaliaza Madalina Cojocaru de la DTZ Echinox.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/birouri-sunt-chiriasi-sa-vina-5274938
5274938
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.