Administrarea de centre comerciale, noua tinta imobiliara

Postat la 26 ianuarie 2010 92 afişări

Sefii companiilor de consultanta imobiliara spuneau, la inceputul anului trecut, ca o potentiala crestere a afacerilor - sau macar o diminuare a declinului - ar urma sa vina dinspre serviciile de administrare a proprietatilor imobiliare. Dupa un an cu multe miscari in acest segment, aceleasi sperantele le declara si pentru 2010.

Alte companii au ales sa se extinda insa luand in administrare si alte centre comerciale. Un exemplu, pe langa cel al DTZ Echinox, este Cushman & Wakefield care, potrivit informatiilor din piata, a preluat gestiunea Tomis Constanta. Firma administreaza si Felicia Iasi, respectiv European Retail Park Targu-Mures. Si Coldwell Banker Affiliates of Romania si-a marit portofoliul in 2009. O clarificare se cere insa: unele companii, precum DTZ, ofera doar servicii de property management (contabilitate, administrare din punctul de vedere al businessului), altele ofera servicii de facility management (intretinere tehnica, curatenie si paza), in timp ce altele ofera pachetul complet de servicii - precum Cegis sau Building Support Services, unul din cei mai mari administratori de spatii de birouri. "In principiu, noi nu ne mai dorim sa activam pe acest segment. Stresul este prea mare si sunt prea multi angajati", spune Valentin Ilie, CEO al filialei locale a Coldwell Banker, companie care ofera doar servicii de facility management.

Alte companii doresc sa se extinda in continuare. Inclusiv Cegis, administrator de galerii comerciale la Brasov, Ploiesti si al centrelor comerciale Era din Iasi si Oradea. Anul trecut, Cegis a preluat si administrarea galeriei comerciale Carrefour din parcul comercial Militari (Bucuresti) si a anuntat intentia de a prelua in administrare si cladiri de birouri - obiectiv care se pastreaza pentru acest an. In plus, Cegis a inceput sa inchirieze si spatii comerciale. In acest context, 2009 pare sa fi fost un an bun pentru companie, care, potrivit rezultatelor preliminare, si-a mentinut cifra de afaceri din 2008, respectiv 2,2 milioane de euro. Cu o nuanta insa: "Anul trecut a fost mai prost decat 2008, chiar daca ne-am mentinut la acelasi nivel. Activitatea a fost mai intensa, am muncit dublu pentru aceeasi suma de bani", spune Sergiu Istrate.

Administrarea unei galerii comerciale cu magazine, amplasata intr-un centru comercial ancorat de un hipermarket, nu este mai usoara decat a unui mall, sustine Istrate. "Da, este bine ca ai un hipermarket in curte, dar pe de alta parte, majoritatea cumparatorilor vin in primul rand la hipermarket"; clientii trebuie sa fie atrasi si catre celelalte magazine, prin metode folosite si in cazul mallurilor - reduceri, programe de fidelizare sau organizarea unor evenimente. Eventualele sperante pentru 2010 vin pentru Sergiu Istrate - ca si in cazul altor manageri din retail cu care BUSINESS Magazin a discutat in ultimele luni - dinspre o eventuala depasire a perioadei de recesiune, care ar impulsiona si consumul. "Nelinistea cea mare a fost scaderea vanzarilor, dar asta este peste tot. Anul trecut, septembrie-octombrie au fost peste iulie-august, iar noiembrie a fost un pic mai bine decat cu o luna inainte", adauga directorul Cegis.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
Cegis
/analize/imobiliare/administrarea-de-centre-comerciale-noua-tinta-imobiliara-5411771
5411771
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.