Acasa la cei mai mari investitori in imobiliarele romanesti

Postat la 24 mai 2010 76 afişări

Viena, capitala Austriei si capitala sectorului imobiliar romanesc. Nu, nu este o greseala - Austria este tara de origine a Immoeast, cel mai mare investitor in real estate din Romania, dar si tara de unde se trag mai multe divizii de investitii imobiliare ale bancilor.

Deocamdata nu se pot face estimari despre evolutia acestor proiecte, dincolo de clasicul "cand vom semna un contract de inchiriere vom putea obtine si finantarea si sa incepem proiectul. Daca ne-a invatat ceva criza, a fost sa facem proiectele in faze mai mici, mai usor de inchiriat, finantat si construit", mai spune Karl Wallner. Daca turnul nu poate fi impartit, langa proiectul initial a fost inclusa si o alta zona de birouri, "economica", ce ar urma sa aduca la inchiriere pe piata spatii la un pret mai mic. Reprezentantul Raiffeisen Evolution afirma ca stie ca in Bucuresti sunt aproximativ 18% spatii goale in cladiri de birouri, dar se bazeaza pe faptul ca numarul de proiecte inceput acum tinde spre zero, ceea ce ar urma, in opinia sa, sa duca rapid la o scadere a gradului de neocupare a spatiilor.

Optimism nefondat? Radu Lucianu, country manager al companiei de consultanta CB Richard Ellis Romania, recunoaste ca, spre deosebire de anii trecuti, in 2010 au fost incheiate prea putine intelegeri, dar sustine ca proiectele actuale prezentate de catre investitori sunt mult mai adaptate la realitati. "Vad ca azi investitorii se abtin, au proiecte si planuri rezonabile din punctul de vedere al dimensiunilor si al valorilor. Inainte nu se abtineau, erau proiecte care s-ar fi dezvoltat, dar asta doar daca s-ar mai fi indeplinit inca doua - trei conditii, daca ar mai fi urmat sa se intample inca ceva."

O opinie similara are si Matthias Limbeck, managing director al companiei care organizeaza evenimentul anual din Viena. Numarul de expozanti e mai mic, cel al vizitatorilor pare a fi tot pe-atat in primele zile, dar "se vede o usoara revenire", chiar daca nu la nivelul intregii Europe Centrale si de Est. "In general, opiniile sunt pozitive, dar difera de la tara la tara. In Polonia si Cehia se simte un optimism, ratele de neinchiriere scad, randamentele potentiale pentru investitori scad si ele, e mai bine un pic. Pe de alta parte, in Romania este o stare de spirit mai proasta", descrie Limbeck cele trei zile de intalniri intre investitorii in imobiliare.La eveniment au fost prezenti doar trei expozanti romani.

Au fost trei zile pe parcursul carora managerii fondurilor de investitii cu sute si milioane de euro, ale dezvoltatorilor cu megaproiecte anuntate sau ale bancilor finantatoare au putut sa discute despre eventualele oportunitati pe care piata imobiliara, in general, le prezinta. Si daca procentul de afaceri finalizate nu a fost indeajuns de ridicat, macar intalnirea unor vechi cunostinte si discutiile lejere la un pahar par fi a salvat macar serile.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/acasa-la-cei-mai-mari-investitori-in-imobiliarele-romanesti-6158292
6158292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.