Acasa la cei mai mari investitori in imobiliarele romanesti

Postat la 24 mai 2010 76 afişări

Viena, capitala Austriei si capitala sectorului imobiliar romanesc. Nu, nu este o greseala - Austria este tara de origine a Immoeast, cel mai mare investitor in real estate din Romania, dar si tara de unde se trag mai multe divizii de investitii imobiliare ale bancilor.

Astfel ca Manfred Wiltschnigg vorbeste despre Gold Plaza, centrul comercial dezvoltat de Futureal Group in Baia Mare si care va intra la finalizare, in toamna, in portofoliul Immofinanz. Aceasta este principala dezvoltare a grupului in Romania, iar urmatorul pas ar trebui sa fie repornirea lucrarilor la West Gate din Craiova, Euromall din Galati, dar si la Polus Constanta. Toate sunt oprite, potrivit managerului, in virtutea unei strategii de forward purchase (cumpararea unui proiect imobiliar inca din stadiul de macheta sau de constructie, la o valoare stabilita pentru momentul finalizarii proiectului) aplicate de catre Immoeast. "Am negociat cu unii parteneri sa scadem valorile de achizitie a contractelor forward purchase, dar inca nu sunt cifre finale, depinde si de gradul de inchiriere si de nivelul chiriilor."

Puse in balanta cu toate proiectele anuntate de catre Immoeast - dar si cu multitudinea de proiecte din ultimii ani din piata imobiliara autohtona - activitatea Sparkassen pare a fi dintr-un plan secundar: achizitia hotelului bucurestean Novotel in 2006, pentru circa 29,5 milioane de euro, si investitia de 200 de milioane de euro in centrul comercial Sun Plaza, deschis in urma cu trei luni in Bucuresti, precum si alte doua terenuri pe care ar urma sa se ridice birouri si un parc de retail. "Poate nu am fost cel mai mare investitor si nu am fost cei mai rapizi; chiar ne spuneau multi ca suntem prea conservatori si lenti. Poate ca nu am prins toate proiectele bune, sigur nu, dar macar am facut analize. Nu am cumparat proiecte doar pe niste cifre intr-un birou din Londra", declara Friedrich Wachernig.

Reprezentantul Sparkassen povesteste ca a venit pentru prima oara in Romania in 1997, ceea ce i-a permis sa cunoasca bine piata. "Multi bani s-au aruncat, se cumparau terenuri fara a avea oameni buni in tara. Nu au fost facute analize temeinice. A fost o goana dupa aur si multi bani in piata care erau aruncati", sustine el. Precautia de acum ar urma sa fie pastrata si in ceea ce priveste doua proiecte pe care grupul intentioneaza sa le dezvolte - un parc de retail si o zona de birouri, proiecte care ar urma sa fie incepute imediat cand va exista cerere, adica pe termen mediu, increderea in potentialul pietei fiind prezenta si in discursul oficialului Sparkassen.

Un pic mai incolo, alt investitor austriac, aceeasi atitudine; diferenta este data de faptul ca acest dezvoltator nu a finalizat inca niciun proiect la noi, desi a anuntat doua megaproiecte. "Putem astepta, nu suntem presati si nu avem probleme, terenurile au fost achizitionate din fonduri proprii. Ar fi fost nebunesc daca am fi terminat chiar acum un proiect", spune Karl Wallner, directorul de dezvoltare de proiecte din cadrul Raiffeisen Evolution. Bratul imobiliar al grupului bancar austriac intentioneaza sa dezvolte un proiect cu o valoare de peste jumatate de miliard de euro, in apropiere de Petrom City, care ar trebui terminat in acest an, precum si un alt proiect de dimensiuni mari, in zona Barbu Vacarescu din Capitala, care, potrivit planurilor initiale, ar trebui sa cuprinda un mall si cel mai inalt turn de birouri din oras - peste 135 de metri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/acasa-la-cei-mai-mari-investitori-in-imobiliarele-romanesti-6158292
6158292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.