Norii negri din certificatele verzi

Autor: Roxana Petrescu Postat la 20 iulie 2011 158 afişări

Avizul favorabil dat de Comisia Europeana asupra schemei de sprijin pentru investitiile in energie regenerabila este un DA pe care companiile de profil il asteapta de trei ani. Oamenii din industrie spun ca acest semnal va fi urmat de deblocarea proiectelor, finantarilor si tranzactiilor din domeniul energiei verzi. Apar insa si niste nori negri.

Mai mult, Romania si-a depasit de anul trecut tintele de energie verde asumate la nivel european, pentru ca piata locala beneficiaza de un atu extrem de important: o productie hidro de peste 30% din total. Strategiile elaborate de Ministerul Economiei mai arata ca si la nivelul anului 2020 Romania va avea mai multa energie verde decat va avea nevoie. La nivelul anului 2020, potrivit Strategiei Energetice, circa 43% din toata energia produsa in Romania va veni din surse regenerabile si cam tot atat va acoperi din consumul final. Tot la nivelul acelui an este estimata punerea in functiune a 4.715 MW in centrale eoliene, pe biomasa sau solare, capacitate echivalenta cu cea a mai bine de 6 reactoare nucleare de la Cernavoda.

Calculele arata insa ca, daca Romania s-ar fi limitat la atingerea pragului obligatoriu de 38% de energie verde in consum in 2020, ar mai fi fost necesara instalarea numai a 3.200 MW in energie eoliana, solara sau biomasa, adica exact cat a anuntat si Transelectrica, transportatorul national de energie, ca poate integra fara probleme in sistem. Care este problema? Ca Romania, in comparatie cu Bulgaria, nu si-a stabilit niciodata o limita pe care isi doreste s-o sustina prin certificate verzi, iar intentiile de investitii deja ii depasesc cu mult capacitatea de absorbtie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/norii-negri-din-certificatele-verzi-8503705
8503705
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.