Norii negri din certificatele verzi

Autor: Roxana Petrescu Postat la 20 iulie 2011 158 afişări

Avizul favorabil dat de Comisia Europeana asupra schemei de sprijin pentru investitiile in energie regenerabila este un DA pe care companiile de profil il asteapta de trei ani. Oamenii din industrie spun ca acest semnal va fi urmat de deblocarea proiectelor, finantarilor si tranzactiilor din domeniul energiei verzi. Apar insa si niste nori negri.

In tot acest context, in care avizul european este vazut ca o veste excelenta pentru un sector in care numai in ultimii doi ani s-a investiti un miliard de euro, sunt si anumite semne de intrebare. "Ceea ce avem acum este un lucru exceptional. Suntem in fata Bulgariei. Acum, cu aceasta lege, toate investitiile care erau programate pentru Bulgaria se pot reorienta aici pentru ca recent statul vecin a modificat schema de sprijin diminuand avantajele pentru investitori. Acum este sansa pentru atragerea acestor investitii in Romania", spune Sebastian Enache, directorul general al Wind Power Energy, care face parte din grupul Monssom Alma, cel mai activ investitor in energia verde.

Intrebarea care se ridica este insa de ce ar fi dat Bulgaria cu piciorul la investitii de miliarde si la locuri de munca intr-o perioada atat de delicata?

La finalul lunii aprilie, Reuters publica urmatoarea stire care cuprinde si raspunsul la intrebarea de mai sus.

"Bulgaria a aprobat o noua lege in domeniul regenerabilelor orientata spre domolirea apetitului pentru investitii in eoliene si solare care ameninta sa-i copleseasca sistemul energetic imbatranit si sa duca la cresterea preturilor la electricitate. Legea schimba obligativitatea guvernului de a cumpara energia produsa din sursele regenerabile la tarife fixe care a dus la un salt de proiecte pana la 6.000 de MW, mult peste capacitatea sistemului. Guvernul spune ca Bulgaria are nevoie numai de 2.000 de MW de energie verde pentru a-si indeplini tintele europene. "In Romania, Transelectrica, transportatorul national de energie electrica, a semnat contracte de racordare la retea pentru proiecte eoliene cu o capacitate de 8.200 de MW, echivalentul in capacitate a mai bine de 10 reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda.

Tot Transelectrica a anuntat in repetate randuri ca poate integra in sistem numai 3.000 de MW fara probleme si tot compania a spus ca sta foarte rau la capitolul finantari intr-un moment cand investitiile in retea sunt mai necesare ca niciodata. Deja, sistemul pare coplesit de apetitul pentru energie verde al investitorilor.

Proiectul Tarnita - Lapustesti, hidrocentrala gigant care ar trebui sa echilibreze sistemul energetic, tocmai ce a trecut prin ultima amanare de termene in contextul in care in iunie trebuia lansat procesul de selectie al investitorilor. Proiecte care ar evacua energia spre piete insetate de electricitate asa cum este cablul submarin Romania - Turcia sunt la randul lor ingropate in hartii.

Acesta sunt insa doar detaliile tehnice.

Calculele ANRE arata ca la nivelul anului 2017 facturile la electricitate vor creste cu 30%, iar pretul energiei va fi cu peste 70% mai mare numai din cauza certificatelor verzi. In urmatorii zece ani, subventiile pentru producatorii verzi, care la final vor fi suportate de companiile locale si de populatie se ridica la peste 10 miliarde de euro, tot potrivit ANRE. In contextul in care, de mai bine de doi ani, statul a facut tot posibilul pentru a nu creste preturile la energie sau la gaze, o majorare de 30% pana in 2017 este semnificativa.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/norii-negri-din-certificatele-verzi-8503705
8503705
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.