Magia dintr-un certificat verde - cine mai creste de 30 de ori in cinci ani

Postat la 24 iunie 2011 381 afişări

Nicio piata nu se poate lauda cu o crestere de cinci ori in doi ani de criza si nicio afacere nu a contabilizat o multiplicare de 30 de ori a valorii in ultimii cinci ani. Daca acestea sunt regulile, sa vorbim despre exceptie: piata de certificate verzi.

VERDE INTERZIS RISCOFOBILOR

Datele Transelectrica, cea care detine un rol cheie in ceea ce priveste integrarea proiectelor de energie verde in sistem, arata ca, in ciuda incertitudinilor legislative, investitorii sunt departe de profilul unui riscofob, numarul companiilor atrase de mirajul verde fiind in crestere semnificativa de la an la an. Daca in 2006 erau inregistrati numai sase producatori de energie verde, printre care se numarau Hidroelectrica (doar cu unitatile mai mici de 10 MW) si Energy Holding, la finele anului trecut 48 de companii, asadar de opt ori mai multe, au primit certificate verzi.

Pe lista se afla din nou Hidroelectrica si Energy Holding, dar alaturi de aceste firme sunt si jucatori globali pe piata verde, cum ar fi Energias de Portugal (Portugalia), CEZ (Cehia), firme din alte domenii de activitate, cum ar fi Holzindustrie Schweighofer (Austria) - activa in industria lemnului, dar si investitori locali, cum este omul de afaceri Emanuel Muntmark, proprietarul grupului Monsson Alma. Faptul ca si anul acesta a inceput bine pentru producatorii de energie verde este dovedit si de evolutia tranzactiilor cu certificate verzi inregistrate pe OPCOM, bursa de energie, una dintre platformele unde astfel de instrumente pot fi vandute sau cumparate.

"In primele trei luni ale anului au fost tranzactionate pe piata centralizata a certificatelor verzi 136.803 de unitati (7,5 milioane de euro). In perioada similara a anului trecut au fost tranzactionate 91.437 de certificate verzi (5 milioane de euro)", au declarat reprezentantii OPCOM. Un alt indiciu ca investitorii sunt gata sa parieze bani pe domeniul energiei verzi este faptul ca in prezent peste 200 de proiecte eoliene cu o capacitate mai mare de 8.000 MW au contract de racordare la retea, potrivit datelor Transelectrica, desi sistemul permite conectarea a numai 3.000 MW. Singura explicatie pentru aceasta explozie de proiecte sunt pana la urma certificatele verzi si increderea investitorilor in aplicarea cat mai rapida a Legii 220 in ciuda tuturor incertitudinilor care inca planeaza asupra acestui subiect.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
certificat,
criza
/analize/energie/magia-dintr-un-certificat-verde-cine-mai-creste-de-30-de-ori-in-cinci-ani-8353975
8353975
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.