Magia dintr-un certificat verde - cine mai creste de 30 de ori in cinci ani

Postat la 24 iunie 2011 381 afişări

Nicio piata nu se poate lauda cu o crestere de cinci ori in doi ani de criza si nicio afacere nu a contabilizat o multiplicare de 30 de ori a valorii in ultimii cinci ani. Daca acestea sunt regulile, sa vorbim despre exceptie: piata de certificate verzi.

PROBLEME?

Tocmai acest cadru legislativ generos a dus la o explozie a certificatelor verzi emise in ultimii ani, comparativ cu 2006, bilantul anului 2010 fiind de 30 de ori mai mare. Problema este ca toata aceasta crestere reprezinta de fapt niste asteptari pentru ca Legea 220/2008, desi a fost publicata in Monitorul Oficial, nu se aplica, in lipsa avizului Comisiei Europene.

Practic, desi investitorii au o lege promulgata din 2008 care stabileste mai multe certificate verzi pentru fiecare MWh produs si pe care si-au facut calculele privind recuperarea banilor, ei de fapt nu primesc decat un certificat, indiferent de sursa de energie utilizata, pentru ca Legea 220 nu-si produce efectele fara avizul Comisiei Europene.

Vestea buna este ca, dupa trei ani de lege neaplicata, Romania a trimis luna aceasta notificarea oficiala catre institutiile europene, un aviz favorabil fiind asteptat la inceputul lunii august.

"In septembrie speram sa inceapa in plina viteza aplicarea Legii 220. Pana acum au fost facute sapte prenotificari catre Comisia Europeana, prima fiind transmisa abia la un an de zile de la publicarea legii", spune Ionel David, consultant pe relatii publice din cadrul Asociatiei Române pentru Energie Eoliana (AREE). Organizatia i-a adus la un loc pe cei mai mari producatori de energie eoliana la nivel european, firme de echipamente sau case de avocatura, militand pentru aplicarea cat mai rapida a prevederilor din Legea 220/2008.

Lobby-ul puternic are o explicatie cat se poate de simpla. Pornind de la datele ANRE, diferenta in bani in perioada 2011-2015 dintre aplicarea Legii 220 si continuarea vechiului sistem este de peste 2 miliarde de euro, sume care intra in conturile producatorilor de energie verde, majoritatea straini, care sunt platiti in ultima faza de populatie si de companiile locale prin facturi mai mari la energie.

PREA MULT AJUTOR DE STAT?

Desi in notificarea transmisa recent catre Comisia Europeana, Consiliul Concurentei alaturi de ANRE spun ca prin anumite amendamente aduse legii este evitata problema supracompensarii si a cumulului de ajutoare de stat din mai multe surse, suspiciunile persista.

Un semnal de alarma in acest sens a fost tras si de un raport recent al Bancii Mondiale. "Legea energiei regenerabile asigura stimulente puternice pentru investitori, care au fost completate prin anumite amendamente promulgate, dar care inca nu-si produc efectele, acest lucru depinzand de avizul Comisiei Europene. Stimulentele sunt foarte generoase, incluzand un venit de 110 euro pe MWh pentru energia eoliana produsa, plus un venit din vanzarea energiei pe piata, ceea ce duce la un total de 150-160 de euro pe MWh, luand in calcul un pret al energiei de 40-50 de euro pe MWh. Acest nivel este cu mai bine de 50% mai mare comparativ cu schemele de sprijin la nivel european, a caror medie este de 90 de euro pe MWh", avertizeaza Banca Mondiala.

Acesta nu este insa singurul semn de intrebare legat de unul dintre cele mai importante texte legislative ale ultimilor ani. Desi teoretic pretul unui certificat verde este garantat in intervalul 27-55 de euro, nimeni nu stie care va fi pretul unui certificat in anul in care se va inregistra pe piata un exces de astfel de instrumente.

"Pana la nivelul anului 2015, cred ca poate fi mentinut pretul maxim. Apoi investitorii ar putea avea posibilitatea sa pastreze certificatele pana la revenirea cererii, pe o perioada de trei ani", mai spune David.

Pe de alta parte, oamenii din industrie, asa cum este cazul reprezentantilor CEZ, care au pus la bataie 1,1 miliarde de euro intr-un parc eolian urias in Dobrogea, spun ca pretul poate ajunge si la zero euro in contextul existentei unui exces. Practic, daca toti furnizorii de electricitate si-au indeplinit cota obligatorie de energie verde, achizitionand numarul necesar de certificate, nimeni nu mai are vreun motiv sa mai cumpere. Astfel, cu o cerere zero, nici pretul nu are cum sa se mai pastreze nici macar la 27 de euro.

AMENINTAREA FACTURII

O alta problema este cresterea facturilor, lucru care nu va afecta doar populatia, ci si companiile, care, avand costuri mai mari, vor scumpi produsele. Astfel bunurile produse local vor fi si mai scumpe comparativ cu importurile din China de exemplu, care nu are astfel de scheme prietenoase cu mediul.

Potrivit calculelor ANRE, daca de anul acesta va incepe sa fie aplicata legea care sustine aceste investitii (220/2008), facturile la electricitate ar putea creste cu circa 5-7%, impactul urmand sa fie cu atat mai mare cu cat acest gen de investitii vor fi finalizate.

"In cazul in care sistemul de promovare a energiei electrice stabilit prin Legea 220/2008 nu va fi autorizat de catre Comisia Europeana si deci nu va fi aplicat in cursul anului 2011, numarul estimat de certificate verzi emise va fi de 2.596.335 de certificate, un certificat verde la un MWh produs si livrat in retelele electrice", explica reprezentantii ANRE. Daca totusi schema se va aplica de la jumatatea acestui an, atunci numarul de certificate verzi va creste pana la 3,56 milioane, echivalentul a aproape 200 de milioane de euro.

"Estimam pentru anul 2011 o valoare medie de tranzactionare a certificatelor verzi egala cu valoarea maxima, respectiv de 56,15 euro/certificat verde. Pentru anul 2012 estimam o valoare medie de tranzactionare a certificatelor verzi egala tot cu valoarea maxima, respectiv de 56,15 euro/certificat", au mai precizat reprezentantii ANRE.

Valoarea totala a schemei de promovare pentru sustinerea energiei verzi se ridica in perioada 2010-2020 la circa 10,5 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca, la finalul acestui interval, facturile ar putea creste cu circa 33 de euro pe MWh, adica o majorare de 70%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
certificat,
criza
/analize/energie/magia-dintr-un-certificat-verde-cine-mai-creste-de-30-de-ori-in-cinci-ani-8353975
8353975
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.