In asteptarea ofertei

Postat la 01 mai 2008 208 afişări

Omul de afaceri Mircea Vescan e dispus sa vanda o bucata mai mica sau mai mare din Armax Gaz. Insa nu oricui vrea sa cumpere, ci numai unei companii capabile sa ii faca intrarea in tara tuturor posibilitatilor. Adica, din punctul sau de vedere, in Rusia.

Pentru competitorul lui Parau, vizibilitatea cat mai buna este absolut necesara, pentru ca, dupa cum spune Mircea Vescan, asa ar putea atrage si mai multi potentiali cumparatori. Mircea si Calinita Vescan au mai avut si pana acum oferte de vanzare, insa ele au venit dinspre „fonduri mici de investitii”, care nu le puteau aduce decat niste sume de bani. „Noi lucram in profit din 2003, asa ca nu imi trebuie atat de mult bani, cat relatii, iar de acum inainte voi investi cei mai multi bani, cel mai mult timp si voi face tot ce pot eu ca om de afaceri pentru a intra pe piata din Rusia”, spune Vescan.

Cum de s-a hotarat Vescan pentru vanzare? „Pana acum a crezut ca poate face totul singur, dar acum probabil si-a pus la punct strategia si a ajuns la concluzia ca nu poate ajunge singur pe piata ruseasca, desigur cea mai importanta pentru tipul acesta de afacere”, spune Dumitru Chisalita, presedintele Societatii Inginerilor din Domeniul Gazelor Naturale.

Iar daca nu va reusi sa vanda, Vescan spune ca si-a pus planul la punct pentru urmatorii ani. Anul trecut a facut doua achizitii importante pentru acest viitor plan: a cumparat Fabrica de Suruburi din Medias si un institut de proiectare pentru conducte de gaz de la Brasov, Gazproiect. Fabrica de Suruburi, pentru care omul de afaceri a platit 4 milioane de lei (1,2 milioane de euro) si pentru care se afla deocamdata in litigiu cu fostul proprietar, ar trebui sa fie folosita atat pentru activitatea ei de baza (suruburile fiind o componenta a echipamentelor fabricate de Armax), cat si pentru dezvoltarea altor activitati ale Armax.

Fabrica de Suruburi, care urmeaza sa fie modernizata, are un teren de 30.000 de metri patrati, unde Vescan spune ca va construi si o linie de aparatura pneumatica. Apoi, mutarea unor activitati pe terenul de la Fabrica de Suruburi ii va permite omului de afaceri sa intre si pe piata imobiliara. „Imi raman astfel liberi alti 30.000 metri patrati de teren, unde doresc sa dezvolt un centru civic al orasului Medias”, spune el. Centrul civic este deocamdata un proiect ce va cuprinde locuinte, spatii comerciale, spatii de birouri, gradinita si o biserica (pe care familia Vescan o va construi din fonduri proprii) si pentru care investitia este estimata la 45 de milioane de euro.Vescan spune ca, odata cu lansarea acestui proiect, la sfarsitul acestui an, va intra pe inca o piata - furnizarea de energie si agent termic. „Am pus la punct un proiect pentru o instalatie de cogenerare, de unde vom alimenta cu electricitate si caldura tot acest complex cand acesta va fi dat in folosinta, adica peste aproximativ trei ani.”

Planurile lui Mircea Vescan nu se opresc insa la intrarea pe piata imobiliara si de furnizare de utilitati, considerate „piete usoare”. Gazproiect, institutul de proiectare de la Brasov, pentru care a platit aproape 1 milion de euro in decembrie 2007, va integra ofertele pe care compania le poate face clientilor: daca pana acum Armax putea furniza doar echipamentele pentru dotarea unor conducte sau alte instalatii de gaze, de acum inainte va putea oferi si proiectul pentru realizarea acestora. „Este parte din planul meu de a putea intra la licitatie pentru constructia oricarei mari conducte ce va traversa Romania, fie ca se va numi Nabucco sau oricum altfel”, afirma actionarul majoritar al Armax.

Vescan spune ca si-a implinit, cu achizitia acestui institut, si o parte din dorinta de a intra din nou pe piata proiectarii si a constructiei de conducte. „In anii ’80, atat eu cat si sotia mea am fost repartizati la «ingropat conducte de gaze», adica la Condmag Brasov”, aminteste el. Vescan si sotia sa au lucrat in Condmag din prima parte a anilor ’80 pana in 2000. In 1997, Mircea Vescan era presedinte al PAS la Condmag Brasov si din aceasta postura a privatizat compania, despre care spune ca era atunci intr-o situatie financiara „mai mult decat delicata”. „Noi am privatizat societatea prin eforturi proprii si pana in 2000 am dus-o la refa¬cere totala”. In 2000, familia Vescan a in¬cercat sa cumpere Condmag, „insa noi fiind destul de nepregatiti in domeniul juridic, am pierdut firma la masa verde”. Condmag Brasov este acum liderul pietei de constructie a conductelor de gaz, aflat acum in portofoliul omului de afaceri Gheorghe Calburean. Cu banii luati la iesirea din Condmag, Mircea Vescan a cumparat Armax Gaz, de care acum e multumit: spune ca a atins afa¬¬¬ceri de 15 milioane de euro pentru 2007 si 1,8 milioane de euro profit net. Iar pen¬tru urmatorii ani prevede tot crestere, cam de 15-20% pe an. Fara a lua in calcul patrunderea mult dorita pe piata din Rusia.


Proprietati si proiecte

Mici si mari

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
gaz,
afaceri,
Armax Gaz,
Mircea Vescan
/analize/energie/in-asteptarea-ofertei-2601599
2601599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.