Exista viata dupa Mittal?

Postat la 15 martie 2010 132 afişări

Desi nu ar fi vrut sa afle cum e viata fara Mittal, Jack Cutisteanu a fost nevoit sa isi regandeasca strategia din decembrie anul trecut. Petprod fara Mittal este abia inceputul unei serii de schimbari importante pe piata furnizarii de energie, intr-un an care nu se anunta a fi cu nimic mai bun decat 2009.

Deja topul furnizorilor de energie s-a modificat si in urma a doua tranzactii prin care elvetienii de la Alpiq au achizitionat Buzzmann Industries si EHOL Distribution. Cele doua companii, care controleaza impreuna peste 10% din piata concurentiala de energie, au atat avantajul unor clienti industriali mari, dar si energie de la Hidroelectrica printr-o serie de contracte care expira in 2014. Asadar, anii urmatori vor fi interesanti si datorita incercarilor care vor exista pentru prelungirea acestor contracte dintre Alpiq si Hidroelectrica. La achizitia EHOL Distribution, elvetienii de la Alpiq spuneau insa ca vor aplica si in Romania aceeasi strategie ca si in celelalte tari europene unde furnizeaza energie. Citit printre randuri, mesajul sefului de comunicare de la Alpiq, Andreas Wertz, insemna ca elvetienii nu tin neaparat cu dintii de energia ieftina de la Hidroelectrica si vor sa isi consolideze pozitiile in Romania prin strategii deja implementate in alte tari. "Nu ne-am decis inca sa facem declaratii publice despre businessul nostru din Romania, dar afacerea Alpiq in Romania este la inceput si in curs de dezvoltare", a comentat Andreas Wertz la solicitarile BUSINESS Magazin pentru acordarea unui interviu cu oficialii grupului din Romania.

Pana la consolidarea afacerilor Alpiq, furnizorii urmeaza sa se confrunte cu un alt an dificil, dupa cum estimeaza Jack Cutisteanu: "2009 a fost un an extrem de rau, a scazut consumul cum nu se astepta nimeni, dar il vom uita repede, pentru ca 2010 va fi mult mai rau". Cutisteanu, caruia afacerile i-au scazut in 2009 cu aproximativ 55%, crede ca doar inceputul lui 2010 arata un pic mai optimist in ceea ce priveste cererea de energie, dar si evolutia economica in general. Conform datelor Transelectrica, scaderea consumului de energie s-a oprit in noiembrie-decembrie, iar Adrian Baicusi, directorul companiei, vorbeste deja de usoare cresteri pentru primele luni din 2010. In alta ordine de idei, si Thierry LeGall, directorul general al ArcelorMittal Romania, vorbeste de cresteri ale productiei pentru acest an, in conditiile in care afacerile combinatului au scazut cu aproape 70% anul trecut: "Situatia cu care ne confruntam la inceputul anului 2009 se imbunatateste acum. Daca atunci consemnam o scadere de 60% din productia inregistrata inaintea crizei, astazi suntem la minus 35%, nivel atins inca din octombrie 2009. Este posibil si necesar ca 2010 sa fie un an profitabil".

Cutisteanu nu pare insa la fel de optimist si crede ca industria romaneasca este acum la nivel de subzistenta, iar comenzile vor avea un nou val de scadere: "Deja in afara tarii euforia revenirii din criza s-a mai domolit". Omul de afaceri spune ca ia in calcul un indicator care nu minte niciodata: pretul de precontractare a energiei electrice pe bursele externe. In 2008, pretul oscila intre 70 si 80 de euro pe MWh, in 2009 pretul a scazut la 36 de euro pe MWh, iar preturile pentru februarie, martie si aprilie 2010 merg de la 37 la 39 de euro: "Trendul descrescator continua in 2010, iar pentru 2011 e putin mai optimist, de 42-43 de euro, asadar inca departe de pretul din 2008, si de aceea eu cred ca traducerea este simpla: ne-am oprit din cadere, dar inca nu crestem". Concluzia lui Cutisteanu in ce priveste iesirea din criza atat a economiei in general, cat si revenirea Petprod in topul marilor furnizori este una singura: "Nu cred ca se va iesi din aceasta criza in salturi; ma tem ca mai degraba va fi nevoie de pasi marunti si desi".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
Mittal,
Jack Cutisteanu,
Petropod,
furnizori
/analize/energie/exista-viata-dupa-mittal-5740905
5740905
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.