Drumul Mătăsii începe cu Rompetrol

Autor: Ioana Matei Postat la 10 mai 2016 642 afişări

Tranzacţia de 680 de milioane de dolari în schimbul a 51% din acţiunile KMGI chinezilor de la CEFC a ţinut săptămâna trecută titlurile publicaţiilor româneşti, şi nu numai. Care este miza celei mai mari tranzacţii a anului pentru România şi pentru economia globală?

Drumul Mătăsii începe cu Rompetrol

Cum a ajuns Rompetrol în atenţia giganţilor internaţionali? De la preluarea Rompetrol în 1998, evoluţia companiei a fost legată indisolubil de numele lui Dinu Patriciu. Strategia omului de afaceri a fost să folosească Rompetrol ca punct central al unui holding pe care l-a înfiinţat în Olanda şi care a ajuns să cuprindă în 2009, anul în care şi-a vândut participaţia de 25% care îi rămăsese în Rompetrol, peste 20 de companii, cu afaceri de 8,7 miliarde de dolari. Transformarea „găurii negre“ Petromidia, cu datorii de peste 300 de milioane de dolari în iunie 1997  într-o rafinărie profitabilă, s-a aflat printre principalele reuşite ale omului de afaceri transformat în miliardar după primirea sumei de 1,6 miliarde de dolari la vânzarea procentului majoritar de acţiuni în companie.

„În momentul în care am pornit Petromidia, am plătit primul avans, am pus toate garanţiile la FPS şi când m-am uitat în spate, nu mai era nimic. Şi umblam la bănci să finanţez capitalul de lucru. Ce am găsit în companie era total diferit de ce era în documentele FPS şi aveam de ales să cer banii înapoi sau să îmi asum această chestie şi să merg înainte. Capital de lucru nu era. Rafinăria era goală, conservată bine, dar fără picătură de ţiţei“ – povestea omul de afaceri într-un interviu acordat Business Magazin situaţia rafinăriei Petromidia la preluare. Ieşirea OMV din acţionariatul Rompetrol în 2004, anul când austriecii au preluat controlul asupra Petrom, şi cedarea unui pachet de 75% din grup către kazahii de la KazMunayGas în vara anului 2007 sunt două dintre cele mai importante borne prin care a trecut grupul în spatele căruia s-a aflat omul de afaceri Dinu Patriciu, înainte de momentul 2009, când omul de afaceri şi-a vândut pachetul de 25% din acţiuni, în plină criză economică, fără împlinirea planului său de expansiune.

Potrivit interviurilor anterioare acordate de către kazahi, planul pentru 2014-2018 al acestora includea un amestec de proiecte de optimizare a costurilor de producţie şi extindere a reţelei de retail, obiectivul principal fiind extinderea operaţiunilor de distribuţie în ţările din zona Mării Negre. Preluarea procentului majoritar din acţiunile companiei de către chinezi vine în contextul în care Rompetrol Rafinare, compania care controlează rafinăriile Petromidia şi Vega, a raportat pe 2015 profit, pentru prima dată după 11 ani, acesta ajungând la 62,173 milioane de dolari, la o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de dolari. „Rezultatele operaţionale şi financiare record atinse în anul 2015 de către Rompetrol Rafinare confirmă succesul politicilor investiţionale realizate de KMG International şi de unicul acţionar KazMunayGas, compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, începând din momentul achiziţiei. Pe platforma Petromidia, investiţiile realizate în perioada 2007 – 2015 pentru modernizarea şi creşterea capacităţilor de producţie, precum şi pentru alinierea produselor la standardele internaţionale de calitate şi mediu depăşesc valoarea de 1,4 miliarde USD. Prin performanţele entităţilor de producţie, KMG International îşi reconfirmă rolul de jucător important în regiunea Mării Negre şi de partener strategic pentru România în domeniul energetic“, declara Azamat Zhangulov, senior vice president la KMG International, la momentul publicării rezultatelor financiare ale Rompetrol Rafinare.

Controverse. Programul de investiţii al kazahilor a fost condiţionat însă şi de rezolvarea memorandumului de 200 de miliarde de dolari încheiat cu statul român. Tranzacţia prin care Dinu Patriciu a vândut cele două rafinării grupului KazMunaiGas a fost una extrem de controversată în contextul în care statul român deţine 44,6% din Rompetrol Rafinare în contul unei datorii de 600 de milioane de dolari care nici acum nu a fost stinsă. La începutul anului trecut a fost publicat în Monitorul Oficial documentul prin care grupul petrolier kazah ar urma să plătească 200 de milioane de dolari din datoria totală de 688 de milioane de dolari pe care o avea de returnat, statul urmând să cedeze 26,69% din pachetul de acţiuni de 44,69% pe care îl controlează acum la Rompetrol Rafinare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/drumul-matasii-incepe-cu-rompetrol-15298737
15298737
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.