Dobrogea, raiul energiei eoliene

Postat la 16 decembrie 2007 946 afişări

Investitorii romani in energie eoliana pot fi recunoscuti dupa cateva trasaturi comune: s-au mutat in ultimii doi-trei ani la Tulcea, fac afaceri mici, de cateva zeci de mii de euro pe an si sunt foarte optimisti. Dar si sensibili la orice propunere de achizitie sau colaborare cu un grup energetic international.

Deocamdata nu poate da detalii despre amplasarea exacta a celor doua proiecte, dat fiind ca terenurile pentru ele sunt in curs de semnare. "In Dobrogea, unde toata lumea cauta terenuri cu vant bun, nu poti vorbi despre proiect decat cand ai terenul cumparat sau concesionat", explica Tripon, adaugand ca a avut mare noroc pentru ca a gasit posibilitatea de a intra in posesia a atat de mult teren in zona cu cel mai bun vant din Romania.

Daca toata lumea cauta teren pentru dezvoltari eoliene in Dobrogea, ce se intampla de fapt cu terenurile acolo? Florin Mitroi, primarul din comuna Valu lui Traian, judetul Constanta, spune ca s-a saturat deja sa se plimbe "pe dealuri" cu potentiali investitori in energie eoliana. "Cam de trei-patru ani a inceput moda cu turbinele eoliene. De atunci am prezentat terenurile disponibile pentru aproximativ 40 de grupuri interesate si suntem in discutii cu cativa dintre acestia pentru concesiune, respectiv vanzare", spune Florin Mitroi.

Si Alexandru Tudor, viceprimar al comunei Valea Nucarilor, judetul Tulcea, spune ca primaria a concesionat deja doua suprafete de teren pentru astfel de dezvoltari si ca inca sunt discutii. Un client este consortiul Blue Line-Green Energy-Electrogrup, iar celalalt este, bine inteles, secret. "Nu am semnat contractul de concesiune si ei nu sunt de acord sa fie public", spune Tudor. Cautarile de terenuri nu sunt doar pe raza comunei Valu lui Traian sau in Valea Nucarilor, ci in toata Dobrogea, si s-au soldat, bineinteles, cu cresterea pretului terenurilor.

Deocamdata, este vorba de o crestere usoara. Insa nu orice teren e bun: trebuie sa nu fie in vale, ci pe coama unul deal sau in camp deschis, si este nevoie de suprafata foarte mare, de la 70 hectare in sus. Pentru ca, desi o turbina are nevoie de 100 de metri patrati, este nevoie de mai mult spatiu pentru ca turbinele sa poata fi legate intre ele si apoi conectate la generator. "Astfel de terenuri sunt cu atat mai greu de gasit cu cat mai mult de jumatate din terenurile din Dobrogea sunt arii protejate (fie ca situri istorice, fie pentru protectia anumitor specii de pasari sau animale).

Iar daca nu sunt protejate, sunt vanate pentru dezvoltari turistice: "Cand am incercat sa cumparam mai aproape de lacurile din Delta sau de mare, unde vantul e si mai bun, ne-am lovit de concurenta dezvoltatorilor turistici, care au si putere financiara mai mare, dar si de rezistenta autoritatilor, care prefera un hotel unei turbine, datorita veniturilor mai mari pe care le aduce prima varianta la bugetul local", explica Gheorghe Tripon.

Cu toate ca terenurile sunt atat de cautate, dat fiind ca le vaneaza atat micii investitori locali, cat si grupuri energetice mari precum Enel, CEZ sau Martifer, pretul n-a urcat prea mult, ramanand pana la 10 euro pe metrul patrat. Insa cum suprafata atat de mare necesara nu prea este in posesia persoanelor fizice, ci a primariilor, la nivelul autoritatilor se poarta predominant discutiile pentru astfel de dezvoltari. Cu primariile a tratat pana acum si Gheorghe Tripon, care spera ca la anul ca fie actionar in trei proiecte eoliene in zona Dobrogei.

Dat fiind ca nu a putut sa se mute definitiv acolo unde are afacerile, Gheorghe Tripon s-a decis sa faca naveta si tocmai s-a intors de la München, unde a mers sa vada un avion de patru locuri, de care are nevoie pentru a ajunge mai repede de la Cluj, unde locuie ste, pana la Tulcea sau Constanta, unde are afacerile. Si trebuie sa i si ia avion mai ales pentru ca nu vrea sa locuiasca in alta parte decat la Cluj, dar, tinand cont ca vrea sa faca afaceri cu energie eoliana, trebuie sa poata ajunge cat mai repede in Dobrogea.

Dacian Nath, investitorul care si-a vandut jumatate de afacere catre italienii de la Enel, s-a mutat insa de la Cluj la Tulcea de doi ani: "Consider ca o perioada de cativa ani departe de familia mea este una dintre investitiile necesare pentru a-mi dezvolta afacerea". Cel mai mic dintre fratii Nath considera ca ritmul bun in care si-a dezvoltat afacerea l-a facut atractiv pentru italieni. "Recunosc ca parteneriatul cu Enel este lozul cel mare pentru noi, dar si pentru dezvoltarile eoliene din Romania in general", spune Dacian Nath.

Enel, prin subsidiara sa Enel Investment Holding, a achizitionat la sfarsitul lunii octombrie 100% din Blue Line SRL, companie a fratilor Nath care detinea drepturile pentru dezvoltari eoliene de 200 MW. Detaliile despre tranzactie nu au fost facute publice, insa investit ia pe care Enel urmeaza sa o dezvolte pe baza achizitiei Blue Line va reprezenta alocarea pana in 2010, cand urmeaza a fi operationale turbinele, a aproximativ 300 de milioane de euro, dat fiind ca 1 MW putere instalata presupune o investitie de 1,5 milioane de euro.

Italienii nu sunt la prima investitie eoliana: ei au mai anuntat, cu un an in urma, ca pana in 2009 Enel va dezvolta la Tulcea un proiect de productie de energie eoliana, pentru care va investi 24 de milioane de euro. Faptul ca Enel are la nivel international o capacitate instalata de 19.000 MW in centrale hidroelectrice, eoliene, geotermale si solare, precum si faptul ca a initiat programe de cercetare de 4,1 miliarde de euro pentru energii regenerabile il fac pe Dacian Nath optimist: "Fiind un jucator important pe acest segment, Enel ne va trage si pe noi in sus, din mai multe puncte de vedere - in fata producatorilor de turbine, dar si in fata bancilor".

Nath considera ca efectul poate fi hotarator pentru piata de productie de energie eoliana din Romania: "Cand o banca sau un producator de turbine vede ca Enel dezvolta asa ceva in Romania, piata se va dezgheta si toti investitorii in eoliene vor avea de castigat", spune Nath. Inclusiv Blue Line Energy, cealalta jumatate a afacerii fratilor Nath, ar avea de castigat - cei doi frati bistriteni au vandut catre Enel doar jumatate din proiectele lor, dar au incheiat si un parteneriat de colaborare cu compania italiana, astfel incat sa se poata dezvolta impreuna: "Enel a cumparat drepturile de dezvoltare pentru 200 MW putere instalata din cei 400 MW pe care ii avem noi autorizati", explica Dacian Nath.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/dobrogea-raiul-energiei-eoliene-2307910
2307910
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.