Doctorul din buzunar revoluţionează medicina

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 28 ianuarie 2017 1851 afişări

Aplicaţii puternice şi dispozitive noi transformă smartphone-urile în clinici medicale mobile. Să fie acestea o salvare atunci când tarifele medicilor cresc? Sau când un stat devine supraîmpovărat de costurile sistemului de asigurări de sănătate?

Doctorul din buzunar revoluţionează medicina

Autorităţile britanice vor asigura finanţare de început pentru companii precum Cupris Health, un start-up care produce otoscoape de nivel clinic care se conectează la telefon şi furnizează imagini de rezoluţie mare din interiorul urechii. Unui părinte i-ar fi de mare folos acest dispozitiv dacă nu vrea să-şi obosească copilul prin clinici sau spitale. Imaginile sunt trimise în cloud, unde o asistentă, un doctor sau în cele din urmă un algoritm poate identifica de la distanţă orice infecţie.

Alte dispozitive, precum scanerul mobil cu ultrasunete Lumify, făcut de Philips, explorează şi mai adânc în corpul uman. La începutul anului trecut, Topol a făcut publice imagini ale corpului său obţinute cu Lumify: fiecare organ, de la tiroidă la rinichi, splină şi ficat, a prins contur pe ecrane prin intermediul telefonului său mobil.

„Costă 199 de dolari pe lună să-l foloseşti nelimitat, faţă de 350.000 de dolari cât te-ar costa un aparat cu ultrasunete dintr-un spital. Pentru mine, aceasta este revoluţionar. L-aş folosi pentru toţi pacienţii din clinica mea”, spune Topol.

Doctorii examinează pacienţii pentru a descoperi neregulile, dar se bazează pe patologii din laboratoare pentru diagnosticarea cu precizie a unei infecţii. În laborator, fluidele corporale cum ar fi sângele, urina sau saliva sunt testate pentru identificarea microbilor, metaboliţilor sau chimicalelor care perturbă funcţionarea organismului. Acum, companiile miniaturizează aparatele de testare pentru a crea laboratoare mobile. La centrul de îngrijire pentru femei Drexel din Philadelphia, 900 de persoane au fost testate pentru boli cu transmitere sexuală. Ele au primit rezultatele imediat, prin intermediul iPhone‑urilor. Kitul pentru smartphone, proiectat de start-up-ul local Biomeme, este testat ca alternativă la analitzele de laborator pentru chlamydia, gonoree şi trichomoniază. Rezultatele analizelor pentru aceste boli sunt primite de obicei după câteva zile. Deşi sunt vindecabile, bolile cu transmitere sexuală pot sta nedetectate câteva luni, provocând probleme grave precum infertilitatea. Orice întârziere în diagnosticare poate altera ireversibil organismul. De aceea, testele simplu de făcut şi rapide pot fi de o valoare inestimabilă pentru milioane de persoane. Sistemul Biomeme, vechi deja de patru ani, efectuează teste de tipul celor făcute în laborator prin intermediul iPhone-ului. Un dispozitiv plug-and-play analizează o picătură dintr-un fluid corporal şi detectează materialul genetic căutat folosind tehnici de aplificare a ADN-ului care combină puterea de procesare a propriului cip, Wi-Fi-ul telefonului, semnalul radio şi două camere foto. Rezultatele sunt afişate de o aplicaţie. Clinica a comparat rezultatele obţinute din 900 de mostre de urină cu ajutorul kitului Biomeme cu cele obţinute prin metode convenţionale şi a descoperit că testele mobile sunt la fel de precise, dar mai uşor de utilizat. „Kitul Biomeme de izolare a ADN-ului este mult mai rapid, dar nu necesită echipament suplimentar”, au spus doctorii clinicii. Kitul costă 500 de dolari şi ar putea fi folosit pentru depistarea unor viruşi ca Ebola şi Zika la oameni sau a altor viruşi şi microbi la orice animal, de la câinele de companie la tigrul siberian de la zoo. Proiectarea fiecărui test specific costă cinci dolari; iar compania a raportat venituri de 5 milioane de dolari anul trecut, când cash-flow-ul a devenit pozitiv. Profitul a lipsit.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.