Doctorul din buzunar revoluţionează medicina

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 28 ianuarie 2017 1851 afişări

Aplicaţii puternice şi dispozitive noi transformă smartphone-urile în clinici medicale mobile. Să fie acestea o salvare atunci când tarifele medicilor cresc? Sau când un stat devine supraîmpovărat de costurile sistemului de asigurări de sănătate?

Doctorul din buzunar revoluţionează medicina

„Pe măsură ce tot mai multe entităţi, în afară de doctorul tău, încep să-ţi consume datele, siguranţa comunicării dintre dispozitivul tău şi cloud devine mai importantă ca niciodată”, spune Karthik Ranjan, specialist în tehnologie pentru urgenţe medicale la Arm, care proiectează cipuri pentru smartphone-uri şi dispozitive wireless.

Însă beneficiile pentru sistemul de asigurări de sănătate supraîncărcat ar fi enorme. Dispozitivele sunt de obicei suficient de simple pentru a putea fi utilizate de oricine acasă. Algoritmii inteligenţi vor putea intepreta datele colectate de la utilizator. Sistemele, ascunse în spatele unor aplicaţii intuitive, vor identifica tiparurile. Vor analiza datele medicale brute, cum ar fi ritmul cardiac, folosind puterea de calcul a telefonului, vor identifica apoi problema – poate palpitaţii la inimă sau fibrilaţie atrială – şi vor furniza un diagnostic în câteva minute, în loc de câteva zile sau chiar săptămâni.

Pentru cei cu afecţiuni de durată, precum diabet sau boli ale plămânilor, telefonul va oferi modalităţi inteligente de monitorizare şi tratament acasă. Medicul specialist sau cel de familie va oferi utilizatorului un ghidaj general, empatie şi, pentru cine are nevoie atenţia unei fiinţe umane, poate o atingere. Spitalele vor trata doar cazurile de traumă sau urgenţe medicale.

Smartphone-urile pot revoluţiona intervenţiile medicale de urgenţă. În octombrie 2011, Eric Topol, un cardiolog eminent şi pionier al serviciilor medicale digitale la Clinica Scripps şi Institutul de Cercetare din San Diego, zbura spre casă din Washington DC, când un pasager din avion s-a prăbuşit din cauza unei dureri severe în piept. Când Topol i-a sărit în ajutor, primul lucru pe care l-a făcut a fost să-şi scoată iPhone-ul. Telefonul era acoperit cu o husă specială aprobată de Administraţia pentru Medicamente din SUA pe care cardiologul o testa pe pacienţii săi. Fabricată de un start-up numit AliveCor, husa era înţesată de senzori care pot detecta ritmul cardiac. Rezultatele sunt transmise unei aplicaţii. Topol a pus husa AliveCor pe pieptul pasagerului şi a deschis aplicaţia. El a putut citi instantaneu ritmul inimii acestuia – un aparat ECG în miniatură folosit la 10.000 de metri altitudine, care arăta că omul avea un atac de cord. Aeronava a aterizat de urgenţă şi pasagerul a supravieţuit. În luna mai a anului trecut, cercetătorii de la Univeisitatea din Buffalo au calculat că sistemul de 99 de dolari al AliveCor este la fel de precis ca aparatele de monitorizare Holter, standardul în ceea ce priveşte detectarea palpitaţiilor inimii, şi au sugerat că ECG-ul de tip smartphone ar trebui să înlocuiască complet aparatele Holter, scumpe şi masive, ca prim dispozitiv de diagnosticare. „Acum suntem în faza în care cele mai multe teste medicale de rutină sunt intermediate de smartphone – nu doar cardiograma, ci şi inspecţiile de timpan, detectarea apneei în somn, teste de hemoglobină, verificarea semnelor vitale precum presiunea sanguină, concentraţia de oxigen în sânge. Toate acestea devin rapid şi fără cheltuieli mari disponibile pentru consumatori, prin intermediul telefonului inteligent”, explică Topol. Astfel, smartphone‑ul devine indispensabil în medicină. „Start-up-uri de peste tot în lume au început deja să construiască scannere corporale portabile, inclusiv smartphone-uri stetoscoape (telefoane transformate în astfel de device‑uri - CliniCloud este unul dintre acestea - prin ataşarea unui microfon fin şi sensibil), oftalmoscoape pentru examinarea ochilor şi otoscoape pentru examinarea interiorului urechii.” CliniCloud este în teste la scară mare în Marea Britanie, la fel şi aplicaţia Cordio, care analizează felul cum se schimbă vocea utilizatorului pentru a detecta dacă diferite afecţiuni ale inimii se agravează.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.