Depopularea României: procente îngrijorătoare despre cei care vor să plece din ţară

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 02 iulie 2013 7007 afişări

Aproape un sfert din românii din mediul urban spun că plănuiesc să emigreze în viitor, arată datele unui studiu realizat pentru Business Magazin de compania de cercetare de piaţă 360insights. Şi chiar dacă de la „a spune" la „a face" poate fi cale lungă, mulţi dintre cei care au declarat că vor să plece în altă ţară, au deja în minte un plan de urmat, ştiind unde, când, cu cine şi ce vor face peste hotare.

Totuşi, o treime (34%) dintre cei care vor să emigreze plănuiesc să se stabilească definitiv în altă ţară. „Această tendinţă se observă mai cu seamă în rândul adulţilor, peste 25 de ani, dar şi printre cei cu studii superioare„, indică reprezentanta 360insights.

CÂND?

Mai mult de patru din zece dintre respondenţii care au declarat că vor să plece spun că sunt hotărâţi să facă acest pas într-un an de zile sau chiar mai puţin. Din rândul celor cu planuri bine stabilite sunt cu precădere respondenţi cu venituri medii şi mici şi cu nivel scăzut de educaţie, care îşi doresc să plece în şase luni, cel mult un an, arată Manuela Dănilă. Pe de altă parte, adolescenţii şi tinerii (16-24 de ani) se dovedesc a fi fermi cu privire la momentul plecării, intenţionând să plece în mai puţin de doi ani în alte ţări.

Totuşi, în rândul celor ce plănuiesc să emigreze, sunt mulţi şi cei indecişi (32%), pentru care probabil plecarea este un gând mai puţin palpabil în acest moment. „Printre aceştia îi găsim mai degrabă pe cei cu venituri mari dar şi pe cei în etate„, declară Manuela Dănilă.

UNDE?

Peste trei sferturi (77%) dintre cei care au afirmat că intenţionează să-şi construiască un viitor în străinătate aspiră către Europa şi doar 15% aleg ca destinaţie ţări din afara bătrânului continent, de cele mai multe ori SUA şi Canada. „Comparativ cu perioada de dinaintea crizei financiare, preferinţele românilor s-au schimbat, lăsând Italia şi Spania deoparte şi pariind pe ţările din nordul Europei Centrale, preferate fiind Germania şi Anglia„, spune reprezentanta 360insights.

În acest moment, Germania (29%) şi Anglia (19%) sunt principalele destinaţii către care doresc să se îndrepte cei ce intenţionează să plece în străinatate. O deschidere şi mai mare către aceste ţări este vizibilă în rândul celor până în 44 de ani, în special printre tinerii de 16-24 de ani, arată datele studiului. Italia şi Spania rămân printre preferinţe, însă în proporţii mai reduse, de 13%, respectiv 11%. Mare parte a celor ce preferă aceste ţări au vârsta peste 34 de ani, cu venituri personale medii spre mici. „Dacă aproape o treime (32%) dintre respondenţi se declară indecişi în ce priveşte momentul plecării, când vine vorba de alegerea ţării de destinaţie doar 15% spun că sunt nehotărâţi„, punctează Manuela Dănilă. Tot ea completează că acest lucru dovedeşte că ţările enumerate anterior îi atrag pe români pentru emigrare, însă pentru unii dintre ei rămâne doar un plan, deocamdată departe de concretizare.

CU CINE?

Doi din trei români declară că dacă vor emigra, nu vor pleca singuri, ci însoţiţi de familie, rude sau prieteni. 43% îşi doresc să plece din ţară împreună cu cei dragi, din familia lor, arată studiul. Mai mult de jumătate dintre aceştia sunt cei care au declarat că vor să se stabilească definitiv în altă ţară şi de aceea şi dorinţa de a pleca împreună cu întreaga familie. „Printre aceştia sunt semnificativ mai multe persoane cu vârste cuprinse între 35 şi 44 de ani şi cu nivelul ridicat de educaţie„, arată reprezentanta 360insights. 17% dintre respondenţii la studiu spun că plănuiesc să plece din ţară cu prieteni sau cunoştinţe, fiind cazul tinerilor până în 24 de ani.

Doar unul din trei români ar pleca singur în străinătate, regăsindu-se aici mai cu seamă bărbaţi, în principal din regiunea de est şi SE a României, cu vârsta cuprinsă între 25-54 de ani.

Majoritatea românilor (87%) au declarat că au cunoştinţe sau rude care locuiesc în străinătate. Ba mai mult chiar, aproape jumătate dintre cei care locuiesc în mediul urban (45%) au rude apropiate care locuiesc în străinătate. Aceştia sunt preponderent localizaţi în estul şi sud-estul ţării, din oraşele mici sau medii, cu mai puţin de 200.000 de locuitori. „Cu rude apropiate peste hotare sunt mai cu seamă cei cu venituri medii şi scăzute pe gospodărie, cât şi cei cu vârste peste 55 de ani, care cel mai probabil au copiii plecaţi din ţară", afirmă Manuela Dănilă.

12% dintre participanţii la studiu spun că au locuit în străinătate în trecut, revenind în ţară din diverse motive. Aceştia sunt în special tineri de 25-34 de ani, cu nivel mediu şi scăzut de educaţie şi venit. Cei mai mulţi dintre ei au fost plecaţi peste graniţă ca să muncească şi foarte puţini dintre ei pentru a studia, indică datele studiului. „Aproape jumătate dintre cei care au fost plecaţi peste hotare doresc să repete experienţa din viitor„, arată reprezentanta 360insights.

Cu toate că aproape jumătate din românii din mediul urban au rude apropiate plecate la muncă peste hotare, doar un sfert dintre aceştia primesc sprijin financiar, care se plasează, în medie, în jurul sumei de 300 de euro pe lună.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plecare,
romani,
studiu,
refuz,
business magazin,
cercetare

Citeşte pe Gandul.ro

/analize/depopularea-romaniei-procente-ingrijoratoare-despre-cei-care-vor-sa-plece-din-tara-11064607
11064607
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.