Cum îşi promovează reprezentanţii medicali doctoriile

Autor: Razvan Muresan Postat la 16 septembrie 2011 4391 afişări

Se văd zilnic cu zeci de medici, iar sarcina lor e să vândă cât mai multe medicamente. Cât contează reprezentanţii medicali pentru afacerile din farma şi ce preţ are etica în joaca de-a sănătatea?

În ciuda unui venit peste medie, cuprins între 400 şi 1.300 de euro lunar, 43% dintre reprezentanţii medicali nu se văd profesând în acelaşi domeniu peste trei ani. Rareş Haţegan, senior clinical research associate în cadrul World Wide Clinical Trial, a lucrat între 2004 şi 2007 pe această poziţie. Era rezident şi a văzut jobul ca pe o provocare. Avea maşină de serviciu şi se vedea zilnic chiar şi cu 12 medici pentru a promova cele mai noi produse ale companiei sale. Haţegan explică faptul că cei mai mulţi dintre cei care profesează în domeniu nu se văd mai mult de trei ani în breaslă pentru că meseria este "solicitantă", iar nu mulţi pot bifa calităţile unui bun reprezentant medical. "Etica e importantă. Chiar dacă medicul are anumite beneficii, în lipsa unei atitudini corespunzătoare te desconsideră şi nu te mai vede ca pe un egal", spune Haţegan.

Specialiştii susţin că tendinţa din ultima vreme este aceea de a se reîntoarce la profesia lor. Circa jumătate dintre reprezentanţii medicali sunt medici, dar cum barierele de acces spre tărâmuri mai primitoare s-au eliminat, există multe cazuri de doctori care au plecat să profeseze medicina în statele Europei de Vest. Şi în cazul lor, doar o mică parte mai aleg România.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cum-isi-promoveaza-reprezentantii-medicali-doctoriile-8719814
8719814
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.