Culisele vânzării uneia dintre cele mai importante bănci din România

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 05 decembrie 2017 1510 afişări

În dimineaţa zilei de vineri, 24 noiembrie 2017, la discretul hotel Epoque de lângă Parcul Cişmigiu, Horia Ciorcilă şi Ömer Tetik, şefii Băncii Transilvania, au semnat cu reprezentanţii Eurobank din Grecia contractul de achiziţie a Bancpost, care va propulsa banca din Cluj în coasta BCR, numărul 1 din piaţă.

Pe 10 decembrie 2014, Horia Ciorcilă şi Ömer Tetik au anunţat acordul de achiziţie a Volksbank România, care le aducea o cotă de piaţă de 3%, aproape 200.000 de clienţi, cei mai mulţi în Bucureşti; un deal de 600-700 de milioane de euro în care de fapt plăteau 0,2 milioane de euro pentru capitalul băncii şi rambursau linii de finanţare de aproape 600 de milioane de euro către Volksbank Austria. De fapt, austriecii pierdeau 300 de milioane de euro, dar scăpau de o problemă.

După cum spune chiar Horia Ciorcilă, achiziţia Volksbank a fost ceva unic, o şansă pe care o ai o singură dată în viaţă. Pe lângă faptul că au câştigat aproape 350 de milioane de euro din acest deal, banca din Cluj a intrat în ”biroul“ BRD, luptându-se pentru locul doi din piaţă.

Pentru că sunt antreprenoriali, iar deciziile se iau rapid, Banca Transilvania a integrat Volksbank în mai puţin de doi ani, rezolvând litigiile cu clienţii în euro şi franci elveţieni.

În 2016-2017, pe piaţă au apărut alte bănci la vânzare, iar intenţia declarată a băncii din Cluj a fost de a se uita la orice oportunitate. National Bank of Greece a scos la vânzare Banca Românească, unde banca din Cluj a pus o ofertă, dar sub cea înaintată de OTP.

Ciorcilă spune că odată ce Bancpost a ieşit la vânzare, Banca Românească a căzut pe locul 2 ca interes.

Bancpost a atras 8-9 ofertanţi, dar toată lumea şi-a dat seama că singurii care puteau închide tranzacţia şi aveau şi banii erau cei din Cluj.

Ömer Tetik ştie că cineva a depus o ofertă mai mare decât a Băncii Transilvania, ”dar Eurobank a decis să intre în negocieri exclusive cu noi pentru că eram hotărâţi să cumpărăm, pentru că ştiau că avem banii şi că nu trebuie să-i ridicăm din piaţă.“

Dar, mai mult decât atât, probabilitatea de a obţine aprobarea BNR în acest deal era mult mai mare pentru Banca Transilvania decât pentru un fond de investiţii care nu mai fusese niciodată în România. Pe lista scurtă a fost fondul american Varde, consiliat de celebrii bancheri de la Rothschild.

Când aţi ştiut că veţi cumpăra Bancpost? ”Cu adevărat am ştiut când am semnat, adică astăzi (vineri, 24 noiembrie 2017), iar în ultimele două săptămâni au fost negocieri extrem de intense şi niciodată nu poţi să fii sigur“, spune Tetik.

Probabil că cele 36 de ore de când nu mai dormise vor fi răsplătite cu vârf şi îndesat. Pentru Ömer Tetik, un turc născut în Germania şi devenit bancher în România (înainte de Transilvania a lucrat la Credit Europe), ziua în care i-a spus lui Horia Ciorcilă că vrea să fie CEO la Banca Transilvania (mai 2013), fără să negocieze niciun salariu, niciun pachet de bonus, a fost cea mai bună. Dintr-o poziţie la Credit Europe, o bancă situată între locurile 10 şi 20, Tetik a ajuns în patru ani la câteva procente de locul 1 cu Banca Transilvania.

La Gala ZF de joi, 23 noiembrie 2017, Tetik îl asculta pe Andreas Treichl, CEO Erste şi cel care a plătit peste 4 miliarde de euro pentru BCR, cum spune că nu este important locul 1 în România pentru BCR (care a pierdut aproape 10 puncte procentuale din cota de piaţă în ultimii 12 ani, din momentul privatizării), ci că vrea să fie banca cea mai de încredere pentru clienţii ei.

Nici pentru Ömer Tetik şi Horia Ciorcilă locul 1 în România nu este o prioritate, nu este o ţintă, după cum spun ei public.

Dar dacă piaţa şi viaţa vor decide acest lucru, nu cred că se vor supăra.

Este o foarte mare realizare pentru o bancă din Cluj, care a pornit de la zero în 1994 cu un capital de 4 milioane de dolari, care în 1999 a ajusese la o valoare bursieră de 12 milioane de dolari, care în 2007 a ajuns pe bursă să valoreze aproape 2 miliarde de euro, iar apoi în 2009 s-a prăbuşit la 200-300 de milioane de euro şi care a ajuns acum să valoreaze din nou 2 miliarde de euro.

Şansa şi feelingul la oameni şi la vremuri au ţinut cu Horia Ciorcilă, unul dintre cei care se regăsesc pe lista fondatorilor băncii din 1993-1994 şi care conduce ca preşedinte al boardului banca din Cluj din 2001.

Vom vedea la începutul lui 2020, când vor apărea rezultatele finale pe 2019, cine va fi pe primul loc în România în sistemul bancar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.