Cu Grivei la doctor

Autor: Razvan Muresan Postat la 21 iunie 2010 26 afişări

Ultimii 20 de ani au schimbat fata Romaniei si daca ne uitam la numarul de animale. Marile ferme de altadata sunt tot mai greu de gasit, iar medicilor veterinari le raman putinele animale din gospodariile de la tara sau cele de companie din mediul urban.

Tarifele si onorariile percepute de catre medicii veterinari cu libera practica sunt stabilite de fiecare medic in parte, fara ca la calculul acestora sa mai fie implicat si Colegiul Medicilor Veterinari, conform sistemului aplicat pana in prezent. Prevederea este inclusa intr-un proiect de lege aprobat de Guvern la inceputul lunii aprilie si care modifica vechea lege privind organizarea si exercitarea profesiunii de medic veterinar. In momentul de fata, medicii sunt platiti si de stat pentru exercitarea activitatilor de preventie a propagarii diferitelor boli intre animale si de la animal la om. Asadar, platile pentru profilaxie se fac prin Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara, iar celelalte activitati sunt finantate din buzunarul proprietarului de animal.

Preturile difera insa foarte mult de la sat la oras. Costul unei consultatii pentru o pisica variaza intre 30 si 100 de lei, "in timp ce la tara, pentru aceiasi bani, medicul e nevoit sa faca o cezariana pentru o vaca", exemplifica seful CMVR eforturile inegale depuse de medici in cele doua medii. Tarifele se adapteaza insa la posibilitatea clientului, pe de-o parte, iar pe de alta la nivelul de investitii si dotari pe care il detine clinica. Din observatiile lui Harbuz, dorinta de a trata animalul este semnificativ mai mare in randul celor cu venituri reduse. Medicul aminteste si de un studiu realizat de la inceputul recesiunii in Statele Unite ale Americii, referitor la reducerea cheltuielilor din gospodarii pentru depasirea crizei. "Ne-a surprins placut sa aflam ca pe penultimul loc se afla renuntarea la ingrijirea animalului de companie. Acesta devine mult mai important pentru stapan in vremuri tulburi", remarca Harbuz.

In perioadele de recesiune si criza economica, numarul persoanelor depresive este in crestere, iar autoizolarea sociala devine un fenomen tot mai raspandit. Odata ramas fara serviciu, omul tinde sa acorde mai multa atentie animalului sau, iar daca nu are unul, se gandeste sa-si ia cat mai curand. Starea emotionala instabila ii determina pe oameni sa isi orienteze atentia tot mai mult inspre animalul pe care il au in grija.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/cu-grivei-la-doctor-6430860
6430860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.