Unde fugim de criza

Postat la 13 noiembrie 2007 48 afişări

A devenit un truism afirmatia ca multi investitori sunt interesati de piata romaneasca. Dar cresterea economiei si in special a unor companii private aduc in Romania un nou gen de investitori: fondurile de private equity de miliarde de euro.

Pare paradoxal ca in momente de criza, atentia marilor fonduri sa se indrepte tocmai catre piete mici si riscante. Dar tocmai dimensiunea mai redusa a tranzactiilor poate face ca pietele emergente sa fie interesante, deoarece - cu toata scumpirea activelor din ultimii ani - inca sunt in Europa de Est companii mai ieftine decat in economiile dezvoltate. In plus, bancile s-ar putea dovedi mai „cooperante“ in cofinantarea unei tranzactii de 100 de milioane de euro decat sa se implice intr-o achizitie de 10 miliarde. Si zona est-europeana ar mai putea avea un avantaj. „Pentru multe fonduri interesate de pietele in dezvoltare, Europa emergenta este piata pe care o vor pentru ca stiu zona, este in UE si e mai simplu decat sa investeasca in America de Sud, Asia sau Africa“, comenteaza partenerul Linklaters.

Un alt factor aduce Romania pe radarul marilor jucatori din industria de private equity. Odata cu cresterea economiei, tot mai multe firme romanesti au avut evolutii spectaculoase, iar valoarea lor s-a apreciat considerabil. Companii care acum cinci ani aveau venituri de zece milioane de euro, dupa cresteri de 15-20% pe an, au atins acum cifre de afaceri „interesante“, puncteaza Cristian Nacu de la EI. Ceea ce face ca, dupa cum spune Michael Schilling, clienti ca Permira sau Carlyle sa fie din ce in ce mai interesati de regiune.

Permira este unul dintre cei mai mari investitori de private equity din Europa si a administrat in ultimele doua decenii 19 fonduri cu capitaluri de peste 22 mld. euro. Numele Permira a fost vehiculat deja in piata romaneasca ca fiind unul dintre potentialii investitori interesati de televiziunile trustului de presa Intact (Antena 1, 2 si 3 si Euforia TV). De altfel, Permira - in parteneriat cu un alt mare grup din industria capitalului de risc KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co.) - a controlat indirect postul de televiziune Prima TV, dupa ce au cumparat SBS Broadcasting, compania care detine licenta. SBS a fost preluata in acest an de grupul media german ProSiebenSat.1 Media, unde tot Permira si KKR detin impreuna pachetul majoritar. KKR avea la jumatatea anului active de aproape 80 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) in administrare.

Carlyle Group, un alt grup global cu active administrate de peste 75 de miliarde de dolari (circa 52 miliarde de euro), isi anunta nu de mult interesul pentru piata romaneasca prin vocea lui Daniel D'Aniello, cofondator si director general al Carlyle Group. El declara in august pentru Ziarul Financiar ca grupul este atras de potentialul ridicat de crestere a pietei locale de investitii private, in special de numarul mare de intreprinzatori privati autohtoni. De altfel, oamenii din piata spun despre Carlyle ca este o prezenta activa in piata, care s-ar putea solda chiar cu deschiderea unui birou regional. Logica este simpla: din biroul de la Londra sau Frankfurt, un fond de investitii nu poate participa decat la procese organizate de vanzare, precum licitatiile organizate de banci de investitii. Insa fondurile de private equity prefera in general asa-numitele „proprietary deals“, tranzactii in care negociaza direct cu proprietarul, mult mai profitabile decat licitatiile. Dar contactul direct cu proprietarii este aproape imposibil in lipsa unei prezente locale, care sa cunoasca mediul de afaceri si cultura de business din regiune.

O alta varianta de intrare in piata este sugerata de Valeriu Ionescu, managing partner al firmei de consultanta in investitii Valeriu Ionescu si Asociatii si fost manager al AIG New Europe Fund: „Fondurile mari vor veni probabil in parteneriat cu alte fonduri deja prezente in regiune, precum Innova Capital sau EI“.

Un exemplu in acest sens este o investitie in piata romaneasca a Warburg Pincus, un alt nume mare al domeniului de private equity, cu investitii de peste 26 de miliarde de dolari facute de-a lungul istoriei de patru decenii. Compania a intrat indirect in Romania in 2005, cand firma ceha Zentiva - la acea data controlata de Warburg Pincus, care a iesit intre timp din afacere - a preluat pachetul majoritar al producatorului de medicamente Sicomed de la fondurile de investitii administrate de GED si Global Finance. Ulterior, Warburg Pincus si GED au lansat impreuna o companie de investitii imobiliare, RED Management Capital, unul dintre cei mai activi dezvoltatori de pe piata romaneasca.

Administratorii de fonduri deja prezenti in Romania nu se simt totusi amenintati. „Am auzit ca ar fi interesati“, spune Cristian Nacu, „dar noi nu ii simtim inca in piata“. Un motiv poate fi faptul ca astfel de fonduri sunt interesate de tranzactii mari, „dar in Romania nu prea sunt asa multe tranzactii mari“, puncteaza Valeriu Ionescu. Permira, spre exemplu, cauta oportunitati de achizitie cu valori ale tranzactiei de 500 de milioane de euro sau mai mult, iar in Romania nu sunt prea multe companii care sa fi ajuns la o asemenea valoare. Dar fondurile mari pot alege sa puna acum bazele tranzactiilor de peste cativa ani. Iar fiecare fond isi cauta propria lui nisa de piata: cum descrie plastic Jim Strang, „sectorul de private equity este singura industrie pe care o stiu in care cu cat sunt mai multi pescari, cu atat este mai mult peste“.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
investitori,
companii,
private equity
/analize/comert/unde-fugim-de-criza-1036696
1036696
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.