Ultimul mall din Bucuresti

Postat la 01 martie 2010 105 afişări

Cel mai mare mall din Romania s-a deschis in cea mai grea perioada economica de dupa razboi. Criza ar putea reprezenta insa si un avantaj pentru Sun Plaza: s-ar putea sa fie ultimul mall deschis in Capitala pentru urmatorii doi-trei ani.

Perioada de recesiune economica ar urma sa aduca, in general, schimbari in ceea ce priveste modelul dupa care vor fi dezvoltate centrele comerciale in viitor. Unii consultantii imobiliari au declarat in ultimele luni, in cadrul discutiilor cu BUSINESS Magazin, ca parcurile de retetail de mari dimensiuni, cu cateva magazine mari si galerii comerciale "atasate" ar urma sa fie un model de succes. Pallady Shopping Center, proiect care ar putea fi inceput in acest an in Bucuresti de catre Avrig 35, sau Coresi, proiectul de pe fosta platforma Tractorul din Brasov - ambele cu date de finalizare estimate pentru 2012 -, ar urma sa se incadreze in acest model.

"Daca pana acum s-a folosit un model in care ancorele reprezentau 20% - 30% din suprafata centrului comercial, de acum incolo vom vorbi de ancore care vor ocupa 40% - 50% din spatiul unui centru", afirma Razvan Gheorghe. Modelul din urma, prezent si la Sun Plaza, ar urma sa aduca venituri din chirii mai mici, avand in vedere ca suprafetele mari sunt inchiriate la un nivel de chirie mai redus. Chiar si asa, considera consultantul imobiliar, proiectele vor fi mai atractive pentru bancile finantatoare si pentru investitori, fiind in opinia sa mai sustenabile comparativ cu un numar mai mare de magazine mici care platesc o chirie mai mare. "O schimbare se simte deja, dezvoltatorii se gandesc foarte serios cand discuta cu comerciantii si au inteles ca o retea internationala aduce avantaje, precum experienta, chiar daca e dispusa sa plateasca o chirie mai mica", mai afirma Razvan Gheorghe.

Dincolo de aceste schimbari, 2010 va fi un an de rezistenta, atat pentru centrele comerciale deschise in trecut, cat si pentru cele care se vor inaugura in acest an. Sau, dupa cum conchide George Teleman, "Speram cu totii intr-o revenire economica si o crestere a consumului, dar criza nu s-a terminat inca. Urmeaza o perioada complicata".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
comert,
mall,
deschidere,
Sun Plaza,
criza,
avantaj
/analize/comert/ultimul-mall-din-bucuresti-5634179
5634179
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.