Ultimul mall din Bucuresti

Postat la 01 martie 2010 105 afişări

Cel mai mare mall din Romania s-a deschis in cea mai grea perioada economica de dupa razboi. Criza ar putea reprezenta insa si un avantaj pentru Sun Plaza: s-ar putea sa fie ultimul mall deschis in Capitala pentru urmatorii doi-trei ani.

Daca Atrium va avea de luptat in Arad doar cu parcul de retail Armonia, Sun Plaza se deschide in partea de sud a Capitalei, zona ocolita initial de dezvoltatori si retaileri, din cauza puterii scazute de cumparare. In zona de sud mai exista deja Grand Arena, centru deschis in 2008, care nu a inregistrat insa rezultate satisfacatoare, City Mall, considerat adesea ca fiind Cenusareasa mall-urilor din oras, si, in partea de sud-est, parcul de retail Vitantis Shopping Center.

"Consumul este jos de tot si asta o stie toata lumea", comenteaza George Teleman, partener in cadrul Equest Investments, proprietarul Vitantis. Teleman considera ca este si va fi o competitie pentru toata lumea: "Fiecare va trebui sa isi vada de propriul drum. Centrul s-a stabilizat". Managerii EMCT sunt insa increzatori in rezultatele centrului proaspat deschis, care a intrat in proprietatea Sparkassen Immobilien AG, din Austria, investitorul in proiect.

Argumentele lor? Mix-ul de chiriasi, bazat pe ancore de mari dimensiuni, precum BauMax, Cora sau Mobexpert, si venirea, pentru prima data, in partea de sud a orasului, a unor nume mari din industria de fashion precum C&A, New Yorker sau Inditex (proprietarul Zara - n.red.).

"Este un proiect interesant, dar sunt unii retaileri care nu vor rezista aici si care nu cred ca au ce cauta aici", a comentat directorul Cushman & Wakefield, Razvan Gheorghe, aflat la o prima 'plimbare' prin mall. Consultantul imobiliar, unul din cei mai experimentati pe segmentul de retail, considera totusi ca proiectul va rezista fara probleme si asta din pricina ancorelor de mari dimensiuni. In plus, "un comerciant care va dori sa se extinda intr-un proiect dominant, cel putin pentru urmatoarele sase luni, nu va avea unde. In acest moment sunt foarte putine spatii de calitate disponibile spre inchiriere."

"Seceta" in materie de noi proiecte incepute ar putea fi astfel un avantaj pentru centrele comerciale care vor fi finalizate in acest an. In Bucuresti, spre exemplu, ar mai trebui deschis in 2010 doar Cocor Luxury Store, un proiect care va avea insa o dimensiune redusa si care se va adresa persoanelor cu venituri ridicate, urmatoarele deschideri putand sa vina abia la finalul lui 2011 sau chiar in 2012. Iar situatia din alte orase este similara, 2011 putand sa aduca doar proiecte amanate in repetate randuri. "O mare parte din proiectele anuntate in trecut nu se vor mai dezvolta probabil niciodata si vor ramane la stadiul de brosura. Iar cei care vor dezvolta vor trebui sa se adapteze la noile conditii", estimeaza Monica Barbu, vicepresedinte al The Advisers Knight Frank.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
comert,
mall,
deschidere,
Sun Plaza,
criza,
avantaj
/analize/comert/ultimul-mall-din-bucuresti-5634179
5634179
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.