Romstal a scazut cu 40%. Seful companiei spune ca e acceptabi. De ce?

Postat la 27 octombrie 2009 1583 afişări

Grupul de firme Romstal, detinut de omul de afaceri italian Enrico Perini, va avea anul acesta o cifra de afaceri in scadere cu 33-40% fata de rezultatele anului trecut. Nivelul previzionat pentru cifra de afaceri consolidata in acest an, de 350 de milioane de euro, este considerat insa “acceptabil”.

La utilaje nu mai exista deci niciun motiv sa vindem asa cum faceam in urma cu 2-3 ani", spune proprietarul Romstal. De altfel, adauga el, majoritatea elementelor sunt supradimensionate - fie ca e vorba de birouri, personal, utilaje, stocuri de materiale. "Companiile si-au constituit stocurile mizand pe o dezvoltare cu 30% a afacerilor in anii urmatori." Numai ca in loc de plusuri, 2009 a adus minusuri. Asa se face ca sunt foarte multe masini (jumatate dintre cele cumparate) folosite in constructii, care acum stau parcate, complet inutile. Numai pe marginea drumului ce duce la showroomul din Chitila (langa Bucuresti), pe suprafata de cateva hectare detinuta de Romstal, se afla parcate zeci de camioane, in valoare de circa 300 de milioane de euro.

"Nu sunt ale noastre, ci doar le <tinem> pentru firma de leasing care le-a recuperat." Firmele de leasing se confrunta acum cu pierderi importante din cauza faptului ca recupereaza bunuri imposibil de valorificat. Desi la vremea respectiva s-a hotarat greu, omul de afaceri a vandut in urma cu trei ani divizia de leasing a grupului, Romstal Leasing, pentru 70 de milioane de euro, catre grupul financiar belgian KBC. Acum spune despre acea vanzare ca "a fost noroc ca s-a dat la momentul potrivit". Despre vanzarea vreunei alte divizii, italianul spune ca nici macar n-a avut discutii, pentru ca nu a fost interesat.

Supradimensionate au fost si investitiile facute de grupul pe care il controleaza, recunoaste Perini, spunand ca are o fabrica nou-nouta la Cehul Silvaniei, dar pe care nu o foloseste. In aceeasi situatie se afla si o cladire cumparata la Vaslui si acum nefolositoare.

La capitolul spatii neutilizate se inscrie si cel cumparat in Piata 1 Mai din Capitala, in urma cu doi ani, cu cinci milioane de euro. Motivul pentru care nu a "intrat in circuit" (ar trebui sa gazduiasca un showroom) este insa complet diferit: firma nu a obtinut nici pana acum autorizatia pentru amenajarea spatiului. Iar cuvantul-cheie este, din nou, productivitatea. "In niciun domeniu nu ne apropiem macar de Occident, iar la capitolul birocratie se atinge deja apogeul", afirma Perini. El e de parere ca mai cu seama in aceasta perioada, cand investitiile sunt trecute pe linie moarta de majoritatea companiilor, celor ce au bugete de investit ar trebui sa li se inlesneasca demersurile. "E nefirec ca o autorizatie sa dureze atat de mult si sa ti se puna atatea bete in roate", sustine proprietarul Romstal, care ar prefera sa plateasca aparatul statal "nu sa-si faca treaba, dar macar sa stea acasa, sa nu incurce".

In ce priveste lucrurile controlabile direct - firmele sale - Enrico Perini nu mai are nici pe departe entuziasmul din vremurile cand afacerile cresteau anual cu cate doua cifre. Iar 2012, altadata vazut ca momentul cand grupul putea atinge cifra de afaceri de un miliard de euro, ar putea sa aduca, in noile conditii, revenirea la vanzarile din 2008 (528 de milioane de euro). Dar "pana la urma pentru mine nu e o problema daca ajungem la miliard in 2012 sau 2020".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Retail,
Romstal,
Enrico Perini,
showroomul,
AutoKlass
/analize/comert/romstal-a-scazut-cu-40-seful-companiei-spune-ca-e-acceptabi-de-ce-5031338
5031338
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.