Reportaj: Batalia teraselor de pe Smardan

Postat la 11 august 2009 315 afişări

Parisul are Cartierul Latin, in Berlin este Hackesche Höfe, iar Bairro Alto detine suprematia in Lisabona in materie de cafenele, baruri si restaurante. Vara lui 2009 ar putea fi inceputul unei istorii similare pentru centrul istoric din Bucuresti, care pare a reinvia sub umbrelele zecilor de terase deschise recent.

“Vara merg cu o marja de profit de 100%; iarna insa este mai greu, ultima data am fost pe pierdere”, spune Alexandru Badianu (27 de ani), care a deschis pe Smardan, in februarie 2008, The Little Bar. Numele a fost ales avand in vedere dimensiunea redusa a spatiului inchiriat, de aproximativ 30 de metri patrati, la care se adauga o terasa cu opt mese - termenul de comparatie sunt aici terasele de mari dimensiuni, precum Arcade, Jaya Cafe, Switch sau Cafe D’Art, care au cateva zeci de mese, chiar si peste 50.

La fel ca si alti proprietari, Alexandru Badianu a pornit afacerea fara a avea experienta in domeniu. “Tocmai ma casatorisem si aveam banii de la nunta. Si ne-am dorit initial sa deschidem un magazin de imbracaminte la mana a doua in Militari”, povesteste el, in timp ce sotia sa, Cristina, pregateste o cafea pentru un client. Agentia imobiliara le-a prezentat trei spatii, dintre care unul pe Smardan, iar ideea deschiderii unui bar a venit imediat. “Am investit la inceput aproape 20.000 de euro, sper sa recuperez suma in trei ani”, spune proprietarul The Little Bar. Perioada este considerata “cam mare”, in principal din cauza chiriei de 2.000 de euro pe luna, adica 60 de euro pe metru patrat, in conditiile in care media zonei se situeaza la 30-50 de euro pe metru patrat. Cele mai mari chirii sunt pe Smardan, cea mai vanata strada de catre cei ce doresc sa deschida un local in centrul istoric.

Interesul pentru aceasta strada este explicat in primul rand prin faptul ca Smardan a fost prima strada unde lucrarile de reabilitare ale centrului istoric au fost finalizate. In plus, faptul ca este una din cele mai importante rute pietonale din zona, dar si deschiderea aici a unuia din cele mai vechi localuri - Arcade - a dus la crearea in timp a unui vad bun pentru cafenele si restaurante. “Noi am asteptat, stiam ca va ajunge cum este acum dupa ce se vor finaliza lucrarile de reparatii”, spune Vlad Cernahoschi, administrator al Arcade, local deschis in 2005. Familia sa cumparase intreaga cladire cinci ani mai devreme, perioada in care au fost realizate renovari. Localul, intins pe 280 de metri patrati - una din cele mai mari suprafete din zona - a atras investitii de 100.000 de euro, iar primul an a fost mai slab ca vanzari, dupa cum isi aminteste administratorul afacerii. Deschiderea altor baruri in zona a adus si posibilitatea inchirierii unei portiuni semnificative din cladire, unde functioneaza si alte cateva localuri, un birou de avocatura si un magazin de incaltaminte si imbracaminte.

O dezvoltare similara cunosc Strada Franceza, unde circulatia a fost redeschisa in acest an, sau strazile Selari sau Gabroveni, unde existau deja de mai multi ani cateva cluburi. Dorinta proprietarilor de a-si tine terasele deschise a dus chiar si la montarea unor podete de lemn peste santierele de pe strazile aflate in reparatii, pe care sunt puse direct mesele. Reluarea lucrarilor de catre compania spaniola Sedesa, care a castigat licitatia de reabilitare a infrastructurii din centrul istoric al Capitalei, este mentionata de altfel de catre toti proprietarii de localuri din zona cand discutia ajunge la problemele afacerilor. Sedesa a oprit lucrarile in toamna anului trecut, dupa efectuarea unor lucrari cu o valoare estimata la zece milioane de euro, acuzand Primaria de neplata a circa 2,1 mil. euro.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara pentru BUSINESS Magazin, in urma cu o luna, ca Sedesa a efectuat “lucrari neprinse in contract pentru care se solicita milioane de euro in plus”, motiv pentru care “rezilierea contractului este posibila oricand”. Sorin Oprescu adauga insa ca ca rezilierea nu era cea mai buna varianta din pricina eventualelor contestatii si a noilor proceduri de atribuire, care ar fi prelungit situatia actuala. Acesta a fost si unul dintre motivele care au dus la impacarea celor recenta a celor doua parti. Compania spaniola si Primaria au semnat un act aditional, in urma caruia Sedesa va primi restantele invocate, lucrarile urmand a fi reluate simultan, in perioada imediat urmatoare, pe toate strazile aflate in lucru.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cafenele,
baruri,
restaurante,
smardan,
centru istoric
/analize/comert/reportaj-batalia-teraselor-de-pe-smardan-4728702
4728702
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.