Farmaciile au ajuns in moarte clinica

Postat la 17 noiembrie 2009 111 afişări

Feriti pana acum de greutatile crizei, farmacistii privesc ingrijorati la masurile de austeritate luate de Guvern. Stoarse de resurse, multe dintre farmacii vor trage obloanele, iar bolnavii risca sa ramana fara medicamente gratuite si compensate.

Isabelle Iacob, directorul general al retelei de farmacii Help Net, sustine ca la originea relelor este faptul ca bugetul sanatatii nu este acoperitor, in sensul in care, in general, in trimestrul al patrulea se platesc cheltuielile din bugetul pe anul urmator. "Cred cu convingere ca este nevoie de o majorare a cheltuielilor dedicate sanatatii, situate acum la 3,2% din PIB - cel mai mic procent alocat in ultimii 15 ani. Daca ne raportam la statele din Vest, bugetul sanatatii este de peste 6% din PIB", declara Iacob.

Bugetul de 3,2% din PIB din acest an a lasat un trimestru descoperit, iar specialistii din domeniu sustin ca, in eventualitatea unei alocari bugetare de 3% pentru anul viitor, colapsul ar putea incepe inca din luna iulie. "In conditiile unui deficit bugetar in crestere, este evident ca peste criza de lichiditati se va trece numai cu ajutorul creditarii private de catre industria farmaceutica", sustine Isabelle Iacob. Reteaua Help Net este alcatuita din 105 farmacii.

Producatorii sunt ultima veriga in acest lant. Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), sustine ca distribuitorii trebuie sa negocieze in prima faza cu farmaciile, insa "este foarte dificil de presupus ca producatorii vor mai putea asigura niste termene de plata atat de lungi. 210 zile sunt 7 luni si atunci primesc abia farmaciile. Noi fiind ultima veriga, asta inseamna cel putin 2-3 luni, deci in total, zece luni de intarziere a platilor". Zaharescu precizeaza ca daca distribuitorii, la randul lor, nu vor mai putea sustine financiar relatia cu farmaciile respective, vor putea sa solicite executarea lor silita si declansarea procedurilor de faliment, fenomen care deja a inceput sa se intample.

In fine, deciziile guvernamentale nu vor elimina de pe piata doar farmacii, ci vor duce si la disparitia unor medicamente. Directorul ARPIM afirma ca produsele care sunt la limita de profitabilitate vor disparea. "Au fost cazuri, in anii precedenti, cand unele produse care au devenit mult prea ieftine pentru o anumita piata au devenit neatragatoare si au fost eliminate."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/farmaciile-au-ajuns-in-moarte-clinica-5104815
5104815
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.