Farmaciile au ajuns in moarte clinica

Postat la 17 noiembrie 2009 111 afişări

Feriti pana acum de greutatile crizei, farmacistii privesc ingrijorati la masurile de austeritate luate de Guvern. Stoarse de resurse, multe dintre farmacii vor trage obloanele, iar bolnavii risca sa ramana fara medicamente gratuite si compensate.

Presedintele Farmexim sustine ca sistarea furnizarii de catre farmacii a medicamentelor gratuite si compensate este o solutie de ultima instanta. "Farmaciile nu vor mai avea marfa, pentru ca distribuitorii care nu vor primi bani la termenul solicitat vor intrerupe furnizarea de medicamente. Distribuitorii nu pot finanta bugetul de stat pe un termen atat de lung. 210 zile e deja prea mult", considera Buluc, adaugand ca ideea preluarii farmaciilor de catre distribuitori, apreciata de unii drept o solutie, este "o gogoasa".

Mai putin lovite de noile masuri luate de Guvern sunt marile retele de farmacii, iar cele care au in spate distribuitori sau se bazeaza mai putin pe vanzarea de RX-uri vor trece cu bine de perioada nefasta.

Claudiu Opran, chief operating officer al Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma si cea mai mare retea de farmacii (221 la sfarsitul anului trecut), insista pe efectul social al prelungirii termenelor de plata. "Ca orice business, farmaciile au nevoie de lichiditati pentru a-si sustine activitatea. Spre deosebire de alte afaceri insa, farmaciile si farmacistii asigura un serviciu social, iar activitatea lor este de importanta majora pentru sanatatea populatiei", a declarat Opran.

In lupta cu criza de lichiditati, COO Sensiblu simte lipsa unui sprijin al autoritatilor pentru sistemul de factoring. "Ca sa putem introduce sistemul de factoring, pe langa alte detalii tehnice, avem nevoie de o decizie care sa impuna penalitati de la farmacie catre Casa de Asigurari, pentru ca, in prezent, producatorul il penalizeaza pe distribuitor, distribuitorul - farmacia, iar farmacia pe nimeni; la randul lor, bancile au nevoie de garantii, altfel nu se poate aplica sistemul de factoring." Prin intermediul acestui sistem, farmacia ar putea obtine lichiditati in schimbul cedarii facturilor emise si neajunse la scadenta. In plus, firmele de factoring asigura si managementul acestor creante si pot asigura si riscul de neplata. In cadrul companiei Sensiblu, vanzarile de RX-uri au avut o pondere de 61%, OTC-urile au reprezentat 13%, medicatia alternativa 8%, iar cosmeticele, dermatocosmeticele si produsele pentru copii 18% din totalul vanzarilor.

"Este o lovitura destul de grea data sistemului", spune si directorul general al Centrofarm, Dorin Catana. Reteaua de farmacii Centrofarm se situeaza sub media pietei in vanzarea de RX-uri, insa, spune Catana, "asta nu inseamna ca nu ne loveste destul de tare in lichiditati". In prima faza, masura luata de companie este negocierea cu distribuitorii pentru a reusi extinderea termenelor de plata. Seful Centrofarm spune ca este foarte putin probabila sistarea livrarii de medicamente gratuite si compensate catre populatie. In ce priveste reteaua sa, nicio farmacie Centrofarm nu se va inchide: "Ceea ce am incercat noi sa facem este sa ne diversificam oferta. Pe langa retetele gratuite, dorim sa ne putem sustine afacerea si din alte categorii de produse. Centrofarm s-a axat pe dermatocosmetice, iar ponderea acestora din totalul vanzarilor este de peste 20%", a spus Catana. Centrofarm detine 60 de unitati, dintre care jumatate in complexuri comerciale sau mall-uri.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/farmaciile-au-ajuns-in-moarte-clinica-5104815
5104815
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.