De ce e mai scump zaharul in Europa fata de restul lumii

Postat la 10 noiembrie 2009 68 afişări

Zaharul european se comercializeaza cam la dublul cotatiei din restul lumii, de aproape douazeci de ani. Preturile la zahar din Europa sunt cele mai mari pe cap de locuitor dintre toate regiunile lumii. Sub aceste statistici se ascunde si o mare cantitate de frauda cu fonduri comunitare, din ce in ce mai contagioasa.

Poate cea mai des intalnita schema folosita pentru a frauda sistemul este de a amesteca zahar brut si ieftin adus din afara cu zahar obtinut din sfecla din Europa, ceea ce scade costurile de productie si creste volumele. Companiile care practica aceasta declara adesea o alta tara de origine pentru zahar, ceea ce reprezinta fals in acte.

Circa 30 de producatori greci de zahar au fost anchetati in ultimii trei ani sub suspiciunea de a fi comercializat zahar amestecat, unii dintre ei fiind trimisi in judecata si condamnati, desi in cele mai multe dintre cazuri invinuitii fac apel la sentinte si apoi obtin achitarea profitand de sistemul judiciar greoi.

Grecia, Italia si Belgia au fost obligate sa returneze impreuna peste 10 milioane de euro, din cauza controalelor neglijente legate de amestecarea zaharului.

In aceste saptamani, Germania a fost scena celei mai mari operatiuni de demascare a fraudelor cu zahar. Agenti de politie inarmati au descins in fabrici si in birourile companiilor, confiscand calculatoare si camioane intregi de documente.

Suspiciunile cu privire la existenta unui cartel au determinat organizarea unor raiduri in martie in Mannheim, Kˆln si Bonn. Apoi, spre sfarsitul verii, peste 300 de anchetatori au luat la puricat operatiunile companiei de tranzactionare de zahar August Toepfer din Hamburg, cu o istorie de aproape un secol. Au avut loc descinderi in 35 de locuri diferite, inclusiv la fabrici de zahar si la locuintele unor executivi de top, ale caror telefoane au fost interceptate.

Reteta de amestecare s-a extins pana la niste inlocuitori exotici ñ zahar amestecat cu ceai si cacao. Facand aceasta, exportatorii pot declara ca produsele lor sunt alimente procesate si prin urmare platesc tarife vamale mai mici sau chiar sunt exceptati de la plata lor. Investigatorii au observat ca exporturile din Croatia catre Europa de zahar amestecat cu o cantitate mica de ceai au crescut constant, de la 20.951 de tone in 2006 la 52.487 de tone anul trecut.

Dat fiind ca taxele vamale pentru zaharul pur sunt de 419 euro pe tona, se pare ca exportatorii croati, gratie ceaiului, au evitat anul trecut plata unor taxe vamale de circa 22 de milioane de euro.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zahar,
pret,
statistici,
frauda,
fonduri
/analize/comert/de-ce-e-mai-scump-zaharul-in-europa-fata-de-restul-lumii-5086897
5086897
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.