De ce e mai scump zaharul in Europa fata de restul lumii

Postat la 10 noiembrie 2009 68 afişări

Zaharul european se comercializeaza cam la dublul cotatiei din restul lumii, de aproape douazeci de ani. Preturile la zahar din Europa sunt cele mai mari pe cap de locuitor dintre toate regiunile lumii. Sub aceste statistici se ascunde si o mare cantitate de frauda cu fonduri comunitare, din ce in ce mai contagioasa.

Producatorii de zahar de pe continent au profitat din plin, de la italienii de la Italia Zucherri, care au primit 139 de milioane de euro, la Franta, unde o mana de producatori de zahar au primit 128,5 milioane de euro.

Fiind vorba despre atat de multi bani, spun criticii si unii analisti, sistemul de subventii pentru zahar este ca o bomboniera care asteapta sa fie golita. OLAF, organismul antifrauda al Uniunii Europene, a raportat ca din 2005 pana in 2008, subventii pentru zahar in valoare de 67 de milioane de euro au fost marcate de nereguli si frauda.

Multe state au fost penalizate cu milioane de euro de-a lungul ultimilor ani pentru inspectii neglijente in domeniu. In 2008, OLAF a anchetat 34 de cazuri de frauda in care au fost deturnati 4,4 milioane de euro, o cifra descrisa de agentie drept varful aisbergului, pentru ca sunt foarte multe scheme ilegale ce raman nedescoperite.

"Este un intreg univers al fraudelor comerciale, ce scapa privirii celor mai multi", spune James Byrne, profesor de stiinte juridice la facultatea de drept a universitatii George Mason din Virginia, care a studiat comertul mondial cu zahar. "Este un univers paralel, mimand adevarata lume a comertului si a finantelor".

Investigatorii spun ca fraudele si ocolirea legilor contribuie si ele semnificativ la preturile mai mari, din cauza milioanelor pierdute prin neplata taxelor si prin plata unor subventii nemeritate. "Zaharul este o zona cu problema de mai multe decenii", spune Joerg Wojahn, purtator de cuvant al OLAF. "Am descoperit fraude la importuri, exporturi si la tranzitul transporturilor de zahar. Sunt in joc sume importante din banii contribuabililor".

Spre exemplu, in 2003, producatorii sarbi au fost prinsi ca procura zahar nerafinat ieftin de pe piata mondiala cu 210 euro pe tona, apoi il reimpacheteaza ca produs propriu ca sa-l vanda in Europa la preturi subventionate, la vremea respectiva de 630 de euro pe tona. Adaosul aplicat se traducea in preturi mai mari pentru consumator.

Pe langa aceasta, exista investigatii in desfasurare in Germania, Ungaria si Belgia cu privire la organizarea unui cartel care fixa preturile si isi impartise teritoriile si clientela. Companiile producatoare de zahar spun ca activitatile lor sunt gresit interpretate, deoarece sunt supervizate de un sistem bizantin al Uniunii Europene care perpetueaza confuzia.

"Este foarte complicat pentru cineva sa inteleaga", spune Dominik Risser, purtator de cuvant la Suedzucker Group, o companie germana, cea mai mare de profil din Europa, cu 40 de fabrici in 10 state, inclusiv cele ale Beneo-Orafti. Suedzucker, care anul acesta a primit subventii de circa 448 de milioane de euro pentru toate fabricile sale, a refuzat sa comenteze ancheta din cazul Beneo-Orafti.

Europa recunoaste problema zaharului si a inceput sa introduca reforme menite sa reduca subventiile si fraudele. Intre timp, zeci de raiduri in acest sector au fost facute in Grecia, Germania, Belgia si in alte state, inclusiv Croatia, unde scheme ilegale erau atat de prezente, incat tara a fost descalificata de la sistemul de subventii in 2003.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zahar,
pret,
statistici,
frauda,
fonduri
/analize/comert/de-ce-e-mai-scump-zaharul-in-europa-fata-de-restul-lumii-5086897
5086897
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.