Cum a schimbat criza mintea clienţilor: cumpărăm ori foarte ieftin ori foarte scump

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 26 noiembrie 2013 1190 afişări

În ultimii ani, cea mai mare parte a consumatorilor se îndreaptă către produsele ieftine, iar alţii, puţini ca număr, aleg produsele scumpe, dezamăgiţi de cele pe care le găsesc la preţuri medii. Nu este clar cât de mult va mai scădea consumul, dar este vizibilă polarizarea consumatorilor în extremele de preţ. Segmentul de mijloc se îngustează tot mai mult.

Acest lucru s-a manifestat prin interesul sporit în urmărirea promoţiilor, căutarea celor mai bune oferte, vizitarea mai multor magazine pentru a găsi cele mai bune preţuri şi acordarea unei atenţii sporite campaniilor din TV, radio, ziare şi reviste. „Consumatorii compară preţurile şi se limitează la lista de cumpărături care cuprinde numai strictul necesar„, afirmă Andreea Mihai. În plus, adaugă ea, se observă că în ultimii ani segmentul de consumatori cu venituri ridicate aplică strategii similare cu cele ale cumpărătorilor cu venituri mai mici.

După perioada de boom, completează şi Violeta Luca, CEO Flanco Retail, clienţii au un comportament mai prudent, mai cumpătat, acţionând mai mult după modelul „Chiar am nevoie de acest lucru?„. Clienţii se informează înainte de a lua o hotărâre, iar preţul are o importanţă mult mai mare în procesul de achiziţie, mai cu seamă în cazul bunurilor de folosinţă îndelungată.

IN CE PRIVEŞTE VÂNZĂRILE DE BUNURI DE LARG CONSUM, „în ultimii ani se remarcă tendinţa de migrare a consumatorilor dinspre mainstream către mărcile de prim preţ, pe de o parte, iar, pe de alta, către segmentul premium„, spune reprezentanta Carrefour. La nivel naţional, segmentul economic avea în 2012 o pondere de 34%, cel mainstream 29%, iar cel premium se apropia de 37%, conform datelor citate de Andreea Mihai. În cazul produselor alimentare de bază, mărcile private câştigă teren, fapt ce favorizează dezvoltarea segmentului de prim preţ.

„Consumatorul este mai atent la reducerile de preţ şi cumpără cantităţi mai mari în timpul promoţiilor şi a dezvoltat un apetit mai ridicat pentru mărcile private promovate de marile reţele de magazine„, completează Carmen Gavrilescu, marketing manager la Agricola Bacău. Ea adaugă că, în ceea ce priveşte carnea de pasăre, în ultimii 3-4 ani frecvenţa de cumpărare a crescut, însă se achiziţionează cantităţi mai mici.

Dacă în urmă cu patru ani producătorul se axa pe dezvoltarea gamelor de semipreparate, în ultima perioadă a extins oferta cu produse din carne la greutăţi mai mici, în jur de 500 grame per caserolă. „Nu putem trece cu vederea cumpărarea la bucată (în raioanele gastro din marile magazine), care devine una din rutinele oamenilor care se obişnuiesc să gestioneze un buget zilnic„, mai spune Gavrilescu.

ORIENTAREA CĂTRE SEGMENTUL ECONOMIC SE REGĂSEŞTE ŞI ÎN CAZUL BĂUTURILOR ALCOOLICE ŞI NONALCOOLICE, a produselor pentru copii, a produselor de îngrijire personală şi de curăţenie a casei, enumeră Andreea Mihai. „La polul opus, devine vizibilă rafinarea preferinţei pentru cafea, dulciuri, snacks-uri şi mâncare pentru animale, aceste categorii înregistrând o creştere pe segmentele high-end„, adaugă directorul de marketing al Carrefour. Categoria în care nu se observă mari modificări în ultimii ani este cea a ţigărilor, unde fidelitatea pentru o anumită marcă este foarte ridicată, iar trecerea de la un segment de preţ la altul este determinată de lărgirea sortimentaţiei, mai spune Andreea Mihai.

În cazul bunurilor de folosinţă îndelungată, modificarea comportamentului de consum are alte valenţe. „Faţă de 2008, în 2011 scăderea valorii medii a bonului de cumpărături era de 25%, după care a început o uşoară redresare, aşa încât pentru 2013 ne aşteptăm ca diferenţa să se reducă la numai 19%„, spune Violeta Luca, CEO Flanco Retail.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/cum-a-schimbat-criza-mintea-clientilor-cumparam-ori-foarte-ieftin-ori-foarte-scump-11723055
11723055
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.