Celulele stem, o afacere inca in fasa

Postat la 26 ianuarie 2010 58 afişări

Spre deosebire de orice alt produs sau serviciu medical pe care clientul il cumpara cu intentia sa se foloseasca de el, familiile ce apeleaza la bancile de celule stem investesc, in numele sanatatii copiilor lor, intr-un serviciu pe care spera ca acestia sa nu aiba nevoie niciodata sa-l foloseasca.

Andreia Valter considera ca e improbabil ca acest gen de afaceri sa fie afectate de criza. In conditiile in care bancile de celule ofera posibilitatea platii in rate, pretul va putea ramane acelasi. Pe termen mediu si in functie de progresele din cercetare, este posibil sa apara si banci publice de celule stem, sau banci in parteneriat public-privat. "Sunt convinsa ca Romania va avea o banca public-privata de celule in urmatorii cinci ani", marturiseste ea. Pana in momentul de fata, s-au purtat mai multe discutii cu autoritatile, avand in vedere ca o banca de celule stem nu se poate sustine exclusiv din bani publici, investitiile estimate pentru un astfel de proiect fiind de cel putin doua milioane de euro. SHU are in vedere intrarea intr-un astfel de parteneriat public-privat.

Deocamdata, in septembrie 2009, guvernul Boc a decis infiintarea Registrului National al donatorilor voluntari de celule stem, menit sa permita economii la costul transplantului de celule, avand in vedere ca un transplant costa in strainatate 100.000-150.000 de euro, in vreme ce in Romania, in estimarea premierului Boc, un transplant ar costa 40-45.000 de euro. "Romanii sunt asteptati sa se inscrie voluntar in acest registru si, in functie de compatibilitatea biologica, vor putea sa salveze vieti", spunea premierul.

Pentru inscriere, donatorilor li se recolteaza o proba de sange, se stabileste compatibilitatea cu un bolnav, posibil beneficiar al transplantului, iar apoi doneaza celule stem din sangele periferic. Celulele extrase pot fi transplantate apoi bolnavilor de leucemie, talasemie sau alte afectiuni hematologice.

Primul transplant de celule stem din Romania a fost realizat de medicii de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta in 2007. Departamentul de transplant medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni a inregistrat pana in prezent 200 de proceduri de transplanturi de celule stem hematopoietice (cele care se diferentiaza in celule sanguine - hematii, leucocite), atat la copii, cat si la adulti.

Desi Cord Blood Center a primit pana in prezent trei cereri de testare a compatibilitatii imunologice intre donator si potentialul primitor, deoarece nu s-au intrunit criteriile de compatibilitateintre donator si primitor, transplanturile nu s-au putut efectua.

"Sunt convinsa ca Romania va avea o banca public-privata de celule in urmatorii cinci ani", crede Andreia Valter. Principiul ar fi ca daca exista un pacient compatibil si familia nu a folosit pana in momentul respectiv celulele, le pot utiliza alti bolnavi, neinruditi cu donatorul. Ar putea exista aici si un dezavantaj: "Le donezi, dar nu stii daca o persoana compatibila le va folosi inaintea ta sau nu. In banca familiala, ai garantia ca iti apartin tie si familiei, dar trebuie sa platesti pentru asta", spune directorul SHU.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
servicii medicale,
celule stem
/analize/comert/celulele-stem-o-afacere-inca-in-fasa-5411711
5411711
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.