Cel mai greu an pentru farma

Postat la 15 februarie 2010 72 afişări

Cele mai graitoare cifre ale bilantului anual al Cegedim, companie de cercetare a pietei farmaceutice, au in fata semnul minus - de inteles, daca ne gandim la pasii inapoi pe care i-a facut acest sector.

Totusi, nu toata lumea e de acord cu procentul de 75% din farmacii care ar fi la limita falimentului. Directorul general al Centrofarm, Dorin Catana, sustine ca aceste date nu reprezinta nicidecum realitatea. "In contextul in care la nivel national sunt deschise peste 6.000 de farmacii, ar insemna ca peste 4.500 sa isi inchida portile. Din datele noastre din piata, numarul farmaciilor in aceasta ipostaza este mult mai mic", spune Catana. Reteaua Centrofarm detine 60 de unitati, majoritatea in centre comerciale. Desigur, situatia arata mai bine in marile orase. Datele Cegedim indica o crestere a vanzarilor cu 8% in 2009, fata de 2008, in localitatile cu peste 250.000 de locuitori. Faptul ca batalia pentru aceste orase intre marile retele este puternica este confirmat de ponderea de 55% a acestui segment al populatiei in ansamblul pietei farmaceutice.

Odata cu farmaciile, dispar si medicamentele. Potrivit bilantului anual al companiei Cegedim, in 2009 au iesit de pe piata un numar de 314 medicamente Rx, dintr-un total de 547 de produse iesite, restul fiind OTC. "Din cele 3.015 de medicamente Rx care au existat pe piata si in 2008 si in 2009, alte 499 au suferit scaderi ale vanzarilor de cel putin 50% si se pregatesc in majoritate sa iasa de pe piata in 2010, in eventualitatea unor evolutii defavorabile", releva raportul companiei de analize si studii de piata.

Petru Craciun sustine ca perspectivele anului 2010 erau sumbre inca dinainte de nominalizarea noului executiv, intrucat sanatatea beneficiaza de o alocare bugetara insuficienta, cu bani ce ar urma sa ajunga pana in luna iulie, iar inconsecventa si incertitudinea privind politicile Guvernului agraveaza situatia. "Ne dorim sa putem lua in calcul pentru 2010 o stabilitate legislativa si o scadere a termenelor de plata de la Casa Nationala de Asigurari, insa afisam un optimism destul de rezervat in acest moment", afirma si directorul Centrofarm, Dorin Catana. In privinta masurilor fiscale pe care noul ministru de resort le-a propus, "mi-e greu sa ma pronunt, atat timp cat taxa pe fast-food si normele pentru suprataxarea producatorilor de medicamente ridica serioase probleme de fezabilitate", completeaza Petru Craciun. "Presupun ca ambele vor fi abandonate, ceea ce ridica o problema de obiective si solutii la acest nivel, si nu vorbim doar despre actualul mandat", adauga directorul Cegedim. Ramane de vazut care va fi atitudinea CNAS, principalul finantator public al sanatatii.

In toata aceasta ecuatie, pacientii au pozitia cea mai ingrata, nu foarte diferita de anii trecuti: cei care au posibilitati materiale bune se descurca pe cont propriu, iar cei care nu au posibilitati asteapta sprijinul statului, sprijin care vine partial si nesigur. "Aceasta afecteaza tratamentele de care au nevoie pacientii, mai ales tratamentele cele de durata, si e mare pacat ca se intampla asa", conchide Craciun.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
Cegedim,
vanzari
/analize/comert/cel-mai-greu-an-pentru-farma-5505759
5505759
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.