Cel mai greu an pentru farma

Postat la 15 februarie 2010 72 afişări

Cele mai graitoare cifre ale bilantului anual al Cegedim, companie de cercetare a pietei farmaceutice, au in fata semnul minus - de inteles, daca ne gandim la pasii inapoi pe care i-a facut acest sector.

Farmaciile sunt mult mai expuse decat arata cifrele Cegedim, care nu includ situatia platilor si a datoriilor. "A arunca jumatate de an de sustinere publica doar pe farmacii este un gest putin cugetat si o povara prea mare pentru acestea", crede Craciun, comentand ca multe unitati au de ales intre supravietuire si disparitie, fara sa se mai poata gandi la profit. Farmaciile care s-au supraexpus, ramanand cu datorii, au facut-o pentru ca s-au straduit sa nu intrerupa eliberarea de medicamente compensate si gratuite, insa intreruperea acesteia presupune consecinte sociale evidente.

"O cifra de 75% dintre farmacii in apropierea falimentului mi se pare verosimila", afirma Petru Craciun. "Am atras atentia de mai multa vreme ca 25% din farmacii sunt la limita functionarii, dar asta era inainte de amanarea platilor de anul trecut." Compania detine date despre situatia si evolutia vanzarilor la nivel de farmacie, din care rezulta ca, in functie de vanzarile medii lunare, unitatile cu vanzari mari sunt in proportie de 24%, cele medii reprezinta 29% din total, iar restul de 47% au vanzari mici fata de media nationala. "Daca pana in 2009 atrageam atentia ca jumatate dintre farmaciile mici au vanzari care le fac nesustenabila afacerea la nivelul marjelor existente, in 2009 situatia s-a inrautatit semnificativ. Amanarea platilor va duce in faliment farmaciile mici si mijlocii, in conditiile in care intr-o farmacie costul vanzarilor (al produselor la distribuitori) reprezinta peste 85% din cifra de afaceri", spune Craciun. Prezenta farmaciilor este insa importanta pentru accesibilitatea medicamentelor la pacienti, iar inchiderea unui mare numar de unitati ar deteriora substantial situatia.

O problema importanta este si cea a modului in care farmaciile se impart in teritoriu. Desi 60% din populatia Romaniei locuieste in mediul rural si orasele mici, acest segment inseamna doar 18% din piata farmaceutica. "Aceasta denota foarte clar problema de accesibilitate a medicamentului in Romania", afirma directorul Cegedim. Datele companiei arata ca vanzarile farmaciilor din zonele rurale au scazut anul trecut cu aproape 20% fata de 2008. Explicatia sta in situatia materiala dificila a locuitorilor, capacitatea redusa a farmacistilor de a rula o afacere sustenabila in mediul rural, lipsa medicilor pentru a diagnostica si a oferi bolnavilor un tratament. In plus, atata vreme cat multe din aceste farmacii se sustin aproape in totalitate din retete, iar banii pentru medicamentele eliberate se intorc de la Casa de Asigurari dupa mai bine de jumatate de an, lipsa de lichiditati pentru a le achita distribuitorilor le sufoca.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
Cegedim,
vanzari
/analize/comert/cel-mai-greu-an-pentru-farma-5505759
5505759
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.