Cat de periculoasa este mancarea fast-food?

Postat la 06 aprilie 2010 187 afişări

Epoca fast-food-ului a conturat un stil de viata bine definit, inclusiv in Romania. Unii se alarmeaza si spun ca riscam sa devenim o natie de obezi. Guvernul, aflat si in cautare de bani la buget, a venit cu ideea taxei pe fast-food. Este hamburgerul din farfurie un pericol public?

In aceeasi idee a "fericirii aparente", Mencinicopschi observa ca impactul acestor produse este mult mai puternic la generatiile tinere. "Cultura alimentara a unui popor face parte din identitatea lui culturala, din fiinta lui etnica. Este important sa constientizam asta, pentru ca popoarele isi pastreaza identitatea culturala si prin dimensiunea ei alimentara", spune seful ICA, facand referire la felul cum francezii si italienii isi pastreaza si cultiva stilul culinar, inclusiv prin moda asa-numitului "slow food" - promovarea mancarurilor gatite si a retetelor traditionale, locale, ca reactie la stilul de viata bazat pe fast-food, pe care l-a facut posibil globalizarea.

"Nimeni nu spune sa ne intoarcem la viata bunicilor, dar nici nu trebuie sa ne abandonam obiceiurile noastre de romani. N-ar trebui sa fim orbiti si sa imbratisam deodata tot ce vine din afara", comenteaza profesorul Mencinicopschi. El observa insa ca parintii nu mai au timp la dispozitie pentru copii, iar tinerii adopta rapid roadele globalizarii, astfel incat "mediul socio-cultural incurajeaza acest stil de viata".

Totusi, situatia nu este mai fericita nici daca privim inspre mancarurile traditionale romanesti. Nutritionistul Marius Preda insista ca mititeii sau ceafa de porc nu sunt nicidecum mai sanatoase decat mult condamnatul hamburger. "Mancarea romanilor consta in mare parte din prajeli, si nu putem spune ca ele ar fi mai nutritive", constata Preda, remarcand ca supelor le sunt preferate adesea ciorbele cu grasimi, iar carnea de porc reprezinta o parte considerabila din meniul populatiei. BUSINESS Magazin prezenta recent un studiu guvernamental potrivit caruia in Romania, in randul afectiunilor cu cea mai larga raspandire predomina bolile de inima, rinichi sau ficat.

Vestea buna era insa ca, in timp ce alte tari se lupta cu cancere sau alte afectiuni greu vindecabile, bolile romanilor se pot preveni printr-un regim de viata sanatos. Mencinicopschi ne linisteste insa, adaugand ca niciun aliment nu este nociv daca este consumat in mod rezonabil: "Daca, pe langa alimentele industriale, am gati si acasa si am avea o viata macar ceva mai apropiata de natura, junk food-ul nu ar fi atat de daunator". Daca insa dieta devine si ramane monotona, bazata mai ales pe calorii "goale", atunci exemplul eroului din filmul "Supersize Me", care s-a hranit demonstrativ numai cu hamburgeri si si-a stricat sanatatea, nu mai e deloc doar un prilej de amuzament.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
societate,
comert,
romani,
consum,
mancare,
nutritie,
fast-food
/analize/comert/cat-de-periculoasa-este-mancarea-fast-food-5795534
5795534
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.