Ce urmeaza pentru medici dupa scaderea salariilor?

Postat la 17 mai 2010 57 afişări

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor vine ca o palma pentru angajatii din sistemul sanitar. Cu dotari precare, spitale care se darama si lefuri de nimic, medicii se gandesc mai mult ca niciodata la trecerea in mediul privat. Dar mai e loc de angajari?

Dincolo de diferenta legata de evolutia profesionala, cei doi cad de acord cu faptul ca salariile injuste sunt cele ce imping halatele albe inspre mediul privat. Daca seful Colegiului Medicilor le descrie franc drept "batjocoritoare", Negut sugereaza o comparatie cu veniturile celorlalti bugetari: "Salariul unui medic din sistemul de stat este de cele mai multe ori mic chiar si in linia de plata a bugetarilor, ceea ce incurajeaza sistemul de plati informale care afecteaza calitatea sistemului de sanatate de stat". Daca tinerii cu studii in tara, dar si in afara Romaniei, se arata foarte deschisi spre zona privata, Iuliana Badea scoate in evidenta faptul ca medicii cunoscuti, cu renume, sunt inca mai usor de gasit in spitalele de stat unde si-au consolidat carierele. Mihai Marcu, presedintele CA al Medlife, retea in care profeseaza 700 de medici, completeaza: "Uitandu-ne in primul rand la varfuri, nu credem ca acestea sunt influentate semnificativ de aceste schimbari".

Dupa noua decizie de reducere a veniturilor putem sa ne intrebam cat o sa mai dureze fenomenul descris de managerul Lugera & Makler, acela de a nu muta elitele in zona privata.

Sergiu Negut avertizeaza ca o asemenea decizie guvernamentala nu poate fi privita decat cu ingrijorare, dat fiind ca ea afecteaza intregul mediu economic: "Desi cererea pentru serviciile medicale este relativ inelastica, masura va produce o serie de dezechilibre care afecteaza economia, punand sub semnul intrebarii perspectivele unei dezvoltari sanatoase a Romaniei".

Una peste alta, numarul medicilor care aleg sa lucreze in doua locuri va creste in perioada urmatoare, dar vom asista si la o crestere a eforturilor lor. "Aceasta s-ar traduce prin oboseala sporita, pe de-o parte, dar si printr-o scadere a implicarii in activitatea din sfera publica, pastrand-o pentru cea privata", conchide profesorul Vasile Astarastoae, amintind de factorul psihologic al desconsiderarii medicilor, "pe care autoritatile continua sa o impuna in societate prin modul de finantare a acestora".

Ramane sa privim raul cel mai mic, sa speram ca medicii se vor salva prin colaborarile cu zona privata si ca nu vor alege solutia emigrarii. Altfel, cine ne mai trateaza?

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
salarii,
sistem,
servicii medicale,
reduceri
/analize/ce-urmeaza-pentru-medici-dupa-scaderea-salariilor-6126384
6126384
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.