Ce urmeaza pentru medici dupa scaderea salariilor?

Postat la 17 mai 2010 57 afişări

Reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor vine ca o palma pentru angajatii din sistemul sanitar. Cu dotari precare, spitale care se darama si lefuri de nimic, medicii se gandesc mai mult ca niciodata la trecerea in mediul privat. Dar mai e loc de angajari?

Privind mai atent, observam ca apare o problema, deoarece, in cadrul centrelor medicale private, se cauta cel mai adesea specialitatile care aduc profit, precum chirugie estetica, obstetrica, imagistica sau medicina dentara. Pe de-o parte, nu sunt atat de multi medici in specialitatile respective, iar pe de alta, specificul activitatii din sectorul privat nu intotdeauna le permite doctorilor sa evolueze profesional, realmente, in sensul in care si-ar dori. Astarastoae sustine ca zona privata, fiind orientata ca orice afacere inspre profit, nu asigura gestionarea unor cazuri aparte ale specialitatilor complexe, precum chirurgia generala, oncologia sau alte zone mai slab dezvoltate in mediul privat.

Trecand peste acest aspect, observam insa ca marile clinici au inceput de multa vreme fenomenul recrutarilor, iar medicii nu refuza ofertele primite din partea lor. Iuliana Badea, sales manager al companiei de recrutare Lugera & Makler, spune ca spitalele private au preluat deja, cu program partial, mare parte a medicilor, mai ales in orasele mari. "Nu stim insa daca ii pot suporta, vorbind de cost, pe un program de opt ore. In plus, nu stim nici cati medici sunt dispusi sa renunte de tot la angajarea la stat", afirma Badea. Cert e ca diminuarea salariilor deja foarte mici joaca in beneficiul operatorilor privati, unitatile incercand sa stimuleze competitia intre medici pentru a obtine cat mai multi pacienti. Este firesc atunci sa ne intrebam ce capacitate de preluare a medicilor au in momentul de fata clinicile private.

Am batut la usa marilor companii de pe piata serviciilor medicale pentru a cauta un raspuns. "La acest moment, serviciile private ocupa doar 5-6% din piata serviciilor medicale din Romania. Prin corespondenta, acelasi procent revine si fortei de munca pe care o absorb clinicile private din personalul medical", spune Sergiu Negut, director general adjunct al Centrului Medical Unirea, retea cu 18 clinici unde profeseaza circa 500 de medici. Operatorul de servicii medicale Medlife si-a bugetat pentru anul 2010 preluarea a 200 de doctori. Sergiu Negut observa ca, in ultima perioada, medicii s-au aratat din ce in ce mai dispusi sa lucreze in mediul privat. "Mai mult, chiar si varfurile profesionale iau in calcul aceasta alternativa, care le permite sa anuleze compromisurile existente in sistemul de sanatate de stat si sa isi exercite meseria fara constrangeri", spune seful CMU, in opozitie fata de opinia anterioara a profesorului Vasile Astarastoae.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medici,
salarii,
sistem,
servicii medicale,
reduceri
/analize/ce-urmeaza-pentru-medici-dupa-scaderea-salariilor-6126384
6126384
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.