Povestea Alcedo, o afacere agricola care creste impotriva curentului

Postat la 12 iulie 2010 1719 afişări

“Am fost nevoit sa-i dau afara, iar motivatia a fost ca sunt necorespunzatori si incapabili”, povestea, amuzat, Horia Iliescu, director al Institutului de Protectie a Plantelor (IPP) din Bucuresti, la evenimentul organizat recent prin care grupul de firme Alcedo aniversa doua decenii de activitate.

Fondatorii Alcedo au hotarat in 1998 ca este momentul sa aiba propria lor fabrica; au pus bazele Alchimex si au renuntat la activitatile din cadrul CIG Turda, "deoarece distanta era un impediment in ce priveste implicarea in activitatea societatii", spune seful grupului Alcedo. Alchimex este in prezent cel mai mare producator din segmentul sau (cu o capacitate de 1.050 de tone pe an), la nivel national, si are in portofoliu 65 de produse din care 25 sunt retete originale, dezvoltate in propriul laborator. Anul trecut, la afaceri de 21 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro), fabrica producatoare de insecticide, fungicide, erbicide si fertilizanti a avut un profit brut de aproape 3 milioane de lei.

In 2002, cei patru proprietari ai afacerii au decis sa extinda activitatile si au investit intr-o ferma din judetul Calarasi, la 25 de km de Capitala. Minerva era si este cunoscuta pentru productia de samanta certificata de cereale. In acelasi spatiu, au fost puse in functiune in 2004 primele silozuri cu o capacitate de 4.400 de tone. In 2010 grupul construieste un nou siloz de 3.500 de tone, toate comenzile urmand sa fie automatizate. Din momentul preluarii fermei, a fost retehnologizat parcul de tractoare si masini agricole si a fost pus in functiune sistemul de irigatii pentru 300 ha. "Cu 26 de angajati lucram astazi o suprafata de 1.200 de hectare", declara Sandulescu. Desi in primii ani Minerva nu a avut rezultate pozitive, ferma a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 2,78 milioane de lei si un profit brut de peste jumatate de milion de lei.

Pentru industria de profil, vanzarile sunt concentrate in trei perioade, in functie de tipul culturii, cu luni de varfuri de vanzari si perioade de stagnare. Pentru culturi cum sunt graul, orzul, porumbul sau floarea-soarelui, cele mai mari vanzari de produse de protectia plantelor se inregistreaza in perioada martie-mai. In cazul legumelor, vitei-de-vie si pomilor fructiferi, cererea de produse specifice inregistreaza un varf in perioada de vara sau la inceputul toamnei. Fata de alte state europene, Romania are un consum redus de produse pentru protectia plantelor - pentru tratarea culturilor, spre exemplu, fermierii romani folosesc in medie pesticid in valoare de 15 euro la hectar, conform estimarilor, in vreme ce, in Ungaria, costul mediu la hectar este de 32 de euro, iar in Germania si Franta acesta urca la 80 de euro la hectar.

Cauza principala este saracia micilor fermieri, cei mai multi practicand agricultura de subzistenta. La nivelul intregii tari sunt 1,1 milioane de proprietari de teren care detin 9,65 de milioane de hectare de teren arabil, foarte fragmentat. Astfel, in jur de 900.000 de fermieri detin circa doua milioane de hectare, avand proprietati mici, majoritatea lucrate cu metode depasite, in mod ineficient.

Cu toate ca cererea este in declin, grupul Alcedo a inregistrat in primele sase luni ale anului vanzari cu 17% mai mari fata de 2009 ajungand la aproape 140 de milioane de lei; in acelasi interval marja a crescut cu 10%. Pe termen lung, Sandulescu pariaza pe o crestere organica a afacerilor, la un ritm anual ce se plaseaza intre 10 si 12 procente.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
Alcedo,
cercetare,
culturi,
cereale
/analize/agricultura/povestea-alcedo-o-afacere-agricola-care-creste-impotriva-curentului-6530657
6530657
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.