Povestea Alcedo, o afacere agricola care creste impotriva curentului

Postat la 12 iulie 2010 1719 afişări

“Am fost nevoit sa-i dau afara, iar motivatia a fost ca sunt necorespunzatori si incapabili”, povestea, amuzat, Horia Iliescu, director al Institutului de Protectie a Plantelor (IPP) din Bucuresti, la evenimentul organizat recent prin care grupul de firme Alcedo aniversa doua decenii de activitate.

Cum a ajuns, in aceste conditii, o companie infiintata de patru cercetatori sa mizeze anul acesta pe o cifra de afaceri de peste 234 de milioane de lei (54 milioane de euro), mai mare cu 10% fata de anul trecut si cu o rata de profitabilitate de zece procente? "In urma cu 20 de ani nu ne-am inchipuit ca lucrurile vor lua o asemenea turnura", spune Sandulescu acum, care tine sa precizeze ca primii ani au fost grei, dar ca "prin efortul depus am compensat lipsa noastra de experienta in domeniul afacerilor".

Intr-o perioada in care economia de piata era oricum la inceput, iar modelele de afaceri nu erau la fel de usor vizibile ca in prezent, cei patru cercetatori au pornit la drum "facand chiar si deratizare", povesteste Horia Iliescu. In 1990, partenerii au infiintat Alcedo ca o companie care se ocupa cu tratamente fitosanitare (in domeniul agricol) si actiuni de deratizare, ceea ce le-a permis sa acumuleze capital. Cifra de afaceri din primul an de functionare este vazuta acum ca "simbolica": 400 de dolari la acea vreme. "Am continuat sa muncim si sa credem in sansa noastra", spune Sandulescu care isi aminteste ca in 1995 cifra de afaceri a firmei ajunsese la 2,4 milioane de lei, iar in 2000 vanzarile s-au apropiat de 44 de milioane de lei.

Inca de la primii pasi, povesteste Sandulescu, au fost cateva elemente cheie care au stat la baza afacerii. Unul dintre ele este relatia de peste 30 de ani dintre fondatori, care au ramas si in prezent actionari, desi economia romaneasca are multe exemple de separare a drumului dintre cei ce au pus bazele unor afaceri. Pe lista clientilor Alcedo s-a aflat inca din 1991 Oltchim, cel mai important partener intern, lucru determinant pentru dezvoltarea companiei. Din anul urmator compania a inceput sa lucreze cu firme multinationale, ca American Cyanamid Corporation sau Rohm and Haas. In acelasi an, Alcedo a cumparat fostul CAP Heresti (Giurgiu) "care a ajuns cel mai mare si mai modern depozit de pesticide din Romania", dupa cum spune Stancescu.

Tot el isi aminteste ca, la trei ani ani de la infiintarea firmei, sediul firmei s-a mutat dintr-o garsoniera intr-un spatiu mai mare. Cei patru antreprenori au pus in 1993 si bazele a doua noi firme - Geea (care se ocupa de ambalarea produselor si promovare) si, impreuna cu "alti cativa parteneri", au infiin-tat CIG, singurul formulator (producator de substante chimice destinate agriculturii) privat din tara la acel moment. In 1997, Alcedo prelua depozitul Roman (Neamt); in prezent grupul avand o retea de opt depozite din care unul singur este inchiriat. Capacitatea totala de depozitare este de 3.500 de tone, din care depozitul din Heresti 3.000 de tone, dupa ce a fost extins si modernizat -initial, capacitatea maxima a depozitului era de 1.500 de tone. "De la depozitul din Heresti se factureaza aproape jumatate din cifra de afaceri a companiei", explica Sandulescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agricultura,
Alcedo,
cercetare,
culturi,
cereale
/analize/agricultura/povestea-alcedo-o-afacere-agricola-care-creste-impotriva-curentului-6530657
6530657
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.