Cei mai valorosi

Postat la 25 noiembrie 2008 10 afişări

Peste 600 de oameni de afaceri, manageri si reprezentanti ai institutiilor statului au participat la gala Ziarului Financiar, unde s-a marcat aniversarea a 10 ani de existenta a ziarului pe piata din Romania, dar si lansarea celei de-a treia editii a catalogului “Top 100 cele mai valoroase companii din Romania”.

Cu aceasta ocazie, Ziarul Financiar a acordat 10 premii speciale oamenilor, brandurilor si companiilor care au marcat economia din ultimii zece ani. Printre premianti s-au numarat: PRO TV - cel mai puternic brand media din Romania; Ion Tiriac - cel mai cunoscut om de afaceri roman; Dinu Patriciu - cea mai mare tranzactie privata realizata de un roman, vanzarea Rompetrol catre KazMunaiGaz; Florin Talpes - omul care a crezut in talentul romanesc din IT si care a dezvoltat cel mai cunoscut brand local de soft; Academia de Studii Economice – institutia care a dat economiei cei mai multi executivi; Automobile Dacia Pitesti - cel mai mare succes industrial al Romaniei, automobilul Logan; Lisa Draxlmaier - cel mai mare angajator din Romania, care a pornit cu o investitie de la zero dupa 1990.

 

Tot in cadrul galei, organizata de Ziarul Financiar in parteneriat cu Rompetrol, Musat & Asociatii, RAMS, Banca Roma­neasca, Distrigaz Sud, Casa Auto, Bancpost si Interamerican, au fost premiati si Dan Viorel Sucu – antreprenorul care a construit unul dintre cele mai puternice branduri romanesti, Mobexpert si Dan Ostahie – antreprenorul care a revolutionat piata de IT&C. De asemenea, o sucursala a Romanian International Bank a primit premiul de loialitate, pentru cel mai vechi abonat ZF. In plus, au fost acordate premii primelor cinci companii din catalogul realizat de ZF. Pe locul 1 se situeaza si anul acesta Petrom, companie urmata in top de Orange, Vodafone, Romgaz si Hidroelectrica.

 

Desi Petrom, Orange si Vodafone sunt cele mai valoroase companii din Romania, interesant este faptul ca fiecare valoreaza substantial mai putin decat anul trecut, dupa cum arata Topul celor mai valoroase 100 de companii din Romania, publicat de ZF in colaborare cu Capital Partners. De altfel, valoarea totala a companiilor din top 100 se situeaza cu 6 mld. euro sub nivelul din 2006, iar fata de anul trecut, scaderea este de peste 25 mld. euro, adica exact cat valorau anul trecut primele cinci companii din acest top.

 

In ceea ce priveste procedura de evaluare, Petrom a fost evaluata, ca si BRD, Alro, Transgaz sau Transelectrica, pe baza capitalizarii bursiere la 30 septembrie 2008. Pentru restul companiilor, valorile au fost obtinute pe baza tranzactiilor similare ale altor companii din sector sau pe baza multiplilor derivati din valoarea unor companii de acelasi profil cotate la bursele straine. S-au avut in vedere datele din 2007, disponibile la Registrul Comertului, dar multiplii luati in calcul sunt ajustati la nivelul lunii octombrie 2008. Efectele crizei financiare au fost vizibile in modificarile care au aparut in structura companiilor, astfel incat in top nu mai sunt decat 13 companii listate la bursa, adica jumatate fata de anul trecut. Valoarea companiilor necotate a fost puternic ajustata in jos. Topul s-a constituit nu atat intr-o reflexie a valorii companiilor, cat intr-un demers de a contura tendintele si pozitia companiilor din punctul de vedere al capacitatii de a genera profit in viitor si, deci, valoare pentru actionari.

 

CELE MAI VALOROASE COMPANII

  • Petrom 4,892 mld. euro
  • Orange Romania 4,6 mld. euro
  • Vodafone Romania 4,050 mld. euro
  • Romgaz 3,7 mld. euro
  • Hidroelectrica 3,6 mld. euro

PremianTii Galei ZF 10 ani

  • PRO TV - cel mai puternic brand media din Romania,
  • Ion Tiriac - cel mai cunoscut om de afaceri roman
  • Dinu Patriciu - cea mai mare tranzactie privata realizata de un roman
  • Florin TalpeS - omul care a
  • dezvoltat cel mai cunoscut brand local de soft
  • Automobile Dacia  - cel mai mare succes industrial
  • Academia de Studii Economice - institutia care a dat economiei cei mai multi executivi
  • Lisa Draxlmaier - cel mai mare angajator din Romania
  • Dan Viorel Sucu - antreprenorul care a construit unul dintre cele mai puternice branduri romanesti
  • Dan Ostahie - antreprenorul care a revolutionat piata de IT&C
  • Romanian International Bank - cel mai vechi abonat ZF

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Gala ZF 10 ani,
eveniment
/media-marketing/cei-mai-valorosi-3555018
3555018
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.