100 cele mai puternice femei din business - Astăzi: Elena Cremenescu, Sarantis România

Autor: Ioana Mihai Postat la 14 mai 2012 743 afişări

Elena Cremenescu a reuşit să creeze, împreună cu soţul său, de la zero o afacere cu cosmetice pe care a vândut-o în 2007 către grupul elen Sarantis, într-o tranzacţie evaluată la 6,5 milioane de euro.

Firma se numea Elmi Prodfarm, plecând de la numele celor doi antreprenori (Elena şi Mircea), iar marca a fost botezată Elmiplant. Despre vânzare, Elena Cremenescu spune că "a fost cea mai dificilă decizie de luat, dar care s-a dovedit a fi foarte inspirată". Pe de o parte, pentru că odată cu venirea crizei greu se mai încheie tranzacţii, iar cele puţine care se finalizează au valori mai mici. Pe de altă parte, după preluare, noii proprietari au avut fonduri disponibile pentru investiţii. Din 2008 "lucrez în fiecare an la proiecte care se finalizează cu produse Elmiplant noi, mai performante, inovatoare, mai bune", spune creatoarea mărcii. Şi, nu în ultimul rând, pentru că, după vânzare, Elena Cremenescu s-a putut concentra pe ceea ce îi place cel mai mult: cercetarea.

BUSINESS Magazin: Cât de greu îşi croieşte o femeie drumul în lumea de business?

Parcurgerea etapelor în procesul dificil de a accede în lumea de business presupune aceleaşi eforturi, aceeaşi tărie de caracter, aceeaşi seriozitate, indiferent că eşti bărbat sau femeie. Orice afacere serioasă bazată pe profesionalism se clădeşte în ani de muncă, de eforturi, de sacrificii, fie că eşti bărbat, fie că eşti femeie.

BUSINESS Magazin: E mai uşor sau mai greu să te impui ca lider, fiind femeie?

Lider devii numai şi numai prin exemplul personal în cadrul colectivului în care îţi desfăşori activitatea. În business, dacă nu eşti capabil şi competent, n-ai nicio şansă să te impui în faţa celor din jur. Cu atât mai mult dacă eşti femeie! Personal nu mă consider lider, prefer să rămân pentru toţi cei din jurul meu persoana pe care se pot baza indiferent de situaţie.

BUSINESS Magazin: Cum v-aţi caracteriza stilul de conducere?

Stilul în care conduci o afacere nu cred că se poate face "din cărţi", ci se face după cum simţi, după cum îţi este felul, personalitatea, firea. Personal sunt convinsă ca succesul oricărei afaceri depinde foarte mult de calitatea oamenilor pe care îi alegi, de capacitatea liderului de a-şi apropia angajaţii. Sunt mândră că oamenii cu care am pornit afacerea sunt şi acum alături de mine şi eu sunt alături de ei. Practic suntem o mare familie cu necazuri şi bucurii pe care le împărtăşim împreună. Acest lucru nu exclude responsabilitatea, seriozitatea, autoritatea fiecăruia ca mod de lucru.

BUSINESS Magazin: Care sunt calităţile feminine care ajută în business?

Să fii o persoană plăcută, deschisă, decentă, fără exagerări vestimentare sau de comportament "feminin".

BUSINESS Magazin: Branduri preferate: parfum, haine, accesorii.

Orice lucru de calitate care îmi place şi în care mă simt bine şi comod. Nu am fost niciodată preocupată de modă, bijuterii sau farduri.

BUSINESS Magazin: Destinaţii de vacanţă preferate.

Foarte multe locuri minunate din Europa; nu-mi plac zborurile lungi cu avionul. Cel mai important lucru în vacanţă îl reprezintă prietenii cu care mergi şi cu care te simţi bine.

BUSINESS Magazin: Cum împăcaţi cariera cu viaţa de familie?

Din fericire, familia şi cariera au format în ultimii 20 de ani un tot unitar, afacerea noastră fiind până în 2007 una de familie, căreia i s-a alăturat şi fiica cea mare din 2001. Acum lucrăm amândouă pentru Sarantis.

BUSINESS Magazin: Carte, muzică, film: ce preferaţi?

Cărţile, muzica, spectacolele de teatru, filmele îmi plac foarte mult şi profit de ele ori de câte ori se iveşte ocazia. Altfel, cum am putea trăi?

BUSINESS Magazin: Vi se pare că discuţia despre discriminarea de gen mai este de actualitate în 2012?

De mulţi ani încoace consider că discriminarea de gen nu mai este de actualitate în lumea mea. Poate în alte domenii, alte locuri, dar nu cred că mai există aşa ceva.


Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" prezintă interviuri cu reprezentantele de success ale mediului de afaceri românesc actual şi conţine profilul profesional a 100 dintre liderii feminini.

Au experienţă, au putere, câştigă bine, sunt cochete şi se bucură de respectul celor din jur. Cuvântul lor este cel mai important sau printre cele mai importante în companiile pentru care lucrează. Cele mai puternice femei de afaceri din România sunt un segment aparte şi tot mai bine conturat dintr-o lume care, în mod tradiţional, a fost creată şi condusă de bărbaţi.

Catalogul "100 Cele Mai Puternice Femei Din Business" - prima ediţie va fi distribuit gratuit abonaţilor BUSINESS Magazin şi va putea fi achiziţionat online din 9 aprilie la adresa www.bmag.ro/cataloage, la preţul de 25 de lei (TVA inclus).

Urmărește Business Magazin

/lideri/100-cele-mai-puternice-femei-din-business-astazi-elena-cremenescu-sarantis-romania-9624510
9624510
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.