Gândirea de tip cutie neagră

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 mai 2016 308 afişări

Gândirea de tip cutie neagră

Iată o carte din care românii ar avea ceva de învăţat: cum să relaţioneze, mai bine şi mai productiv, cu eşecul! Sigur, se pare că mai toată lumea, indiferent de aşezarea geografică, are o problemă cu eşecul, percepându-l, mai ales în zona de afaceri, ca pe ceva definitv şi definitoriu, stigmatizant.

Cultura locală amplifică toate acestea, iar o cât de mică greşeală ajunge să şteargă, să facă să dispară, ca prin minune, zeci de reuşite; exemple sunt nenumărate, de la sportivi la oameni de afaceri sau antreprenori care s-au aflat, într-un moment sau altul, într-o perioadă nefastă. Matthew Syed, fost sportiv de performanţă, jucător de tenis de masă, scriitor şi om de televiziune, vorbeşte despre relaţia omului cu eşecul şi despre modul în care putem învăţa din greşelile pe care le facem.

Titlul se referă la cunoscuta cutie neagră a avioanelor, martorul care reţine toate aspectele unui accident aviatic şi care face posibilă identificarea unei erori şi care elimină ulterior posibilitatea repetării acidentului. Povestea unui avion care s-a prăbuşit pentru că echipajul a fost aşa de ocupat să respecte procedurile încât nu a băgat de seamă că rămâne fără combustibil, poveste care a dus la schimbarea protocoalelor şi a metodelor de antrenament al piloţilor, este definitorie pentru carte.

Şi nu este singura poveste, pentru că nu este companie, mare sau mică, sau persoană, care să nu greşească: inventatorul James Dyson, creatorul aspiratorului fără sac, a trebuit să dea greş de peste 5.000 de ori până să ajungă la modelul actual, iar în spitalele din Marea Britanie unul din zece pacienţi se stinge din cauza greşelilor medicilor sau din procedurile instituţionale. Scrisă modern şi înţesată de exemple, date şi idei, cartea lui Syed este un bun duş cu apă rece, menită să ne uşureze opăreala eşecului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
greseli,
posibilitate,
poveste,
proceduri,
carte
/arta-si-societate/carte/gandirea-de-tip-cutie-neagra-15351804
15351804
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.