Ziua de 4 mai este considerată Star Wars Day, iar în 2019 evenimentul are partea lui de tristeţe

Postat la 04 mai 2019 76 afişări

Ziua de 4 mai este considerată Star Wars Day/ Ziua Războiul Stelelor, fanii celebrei serii de filme SF marcând evenimentul încă de la prima aniversare a peliculei care a declanşat fenomenul şi care a ajuns să fie numită mai târziu ”Episodul IV (O nouă speranţă)”. În 2019, aniversarea este îndoliată.

Ziua de 4 mai este considerată Star Wars Day, iar în 2019 evenimentul are partea lui de tristeţe

În anul 1978, fanii au inventat un joc de cuvinte pornind de la clasicul slogan "Star Wars" "May the Force Be With You" ("Forţa să fie cu tine"): "May the Fourth Be With You". Deşi iniţial fanii din SUA au invocat această expresie ca urare în ziua de 4 iulie, anul următor data a fost restabilită pentru 4 mai, ca urmare a publicării unei pagini de publicitate în ziarul The London Evening News, care conţinea un mesaj de felicitare adresat primei femei britanice în funcţia de prim-ministru, Margaret Thatcher, pentru câştigarea alegerilor chiar pe 4 mai 1979: "May the Fourth Be With You, Maggie. Congratulations!".

În acel moment, filmul ”Star Wars/Războiul Stelelor”, lansat pe 25 mai 1977, câştigase deja şase premii Oscar pentru cea mai bună muzică, cel mai bun mixaj de sunet, cele mai bune efecte vizuale, cele mai bune costume, cele mai bune decoruri şi cel mai bun montaj.

De atunci, şi în special în ultimii ani, fanii "Star Wars" au declarat ziua de 4 mai ca fiind sărbătoarea lor, zi care a oferit totodată oportunitatea Lucasfilm de a recompensa comunitatea "Star Wars" care celebrează în fiecare an povestea dintr-o galaxie îndepărtată. Astfel, din 2012, Lucasfilm încurajează activităţile de 4 mai, atât prin site-ul său oficial şi canalele sociale, cât şi prin diverse oferte speciale şi reduceri pentru produsele "Star Wars".

Şi pentru că jocul de cuvinte "May the 4th Be With You" nu are aceeaşi conotaţie atunci când este tradus în alte limbi, s-a adoptat ca denumire globală "Ziua Star Wars/ Star Wars Day" pentru această sărbătoare anuală.

În 2019, aniversarea este îndoliată de faptul că Peter Mayhew, cel care a îmbrăcat costumul lui Chewbacca pentru producţiile din serie, a încetat din viaţă pe 30 aprilie, cu mai puţin de o lună înainte să împlinească 75 de ani.

Creată din imaginaţia lui George Lucas, franciza "Războiul stelelor" a marcat, în 1977, naşterea unui nou gen în cinema-ul comercial, popular, destinat publicului larg, în care se va remarca şi Steven Spielberg. Cei doi cineaşti, care au făcut parte din acelaşi grup de tineri regizori cu referinţe mai degrabă televizuale decât cinematografice, urmau să colaboreze, de altfel, apoi, la o altă saga de succes mondial, formată din cele patru filme "Indiana Jones".

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
star wars,
eveniment,
aniversare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.