USR a sesizat Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei propuse de Cătălin Predoiu

Autor: Laura Buciu Postat la 14 septembrie 2022 50 afişări

USR a sesizat Comisia de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei propuse de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi cere coaliţiei PSD-PNL-UDMR ca un vor final în comisia specială să nu se dea fără avizul Comisiei de la Veneţia.

USR a sesizat Comisia de la Veneţia pe legile justiţiei propuse de Cătălin Predoiu

USR, la solicitarea preşedintelui grupului ALDE din APCE, Iulian Bulai, a reuşit sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei propuse de ministrul Cătălin Predoiu.

„Comisia de la Veneţia va emite o opinie pe cele trei legi ale justiţiei. Asta am cerut astăzi (miercuri - n.r.) în Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Solicitarea a fost admisă cu majoritatea voturilor. PSD-PNL ar trebui să nu se grăbească: să aştepte punctul de vedere solicitat şi să-l implementeze în raport cu prevederile MCV şi GRECO”, declară Iulian Bulai, deputat USR şi preşedinte al grupului ALDE de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE)”, arată USR într-un comunciat de presă.

„Este bine că vom avea un punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia. În ciuda angajamentelor din programul de guvernare, domnul ministru Predoiu s-a opus din răsputeri obţinerii unui asemenea aviz din partea Comisiei de la Veneţia. Luând în considerare dezbaterile din Comisia specială şi faptul că foarte multe asociaţii profesionale critică aceste proiecte, cu argumente substanţiale, este esenţial să avem la îndemână avizul Comisiei de la Veneţia şi să dăm un vot în cunoştinţă de cauză. Solicităm coaliţiei PSD-PNL-UDMR să fie date rapoarte pe cele trei legi după ce vom vedea argumentele Comisiei de la Veneţia”, precizează Stelian Ion, deputat USR şi fost ministru al Justiţiei.

USR transmite că nu o dată, Comisia de la Veneţia a confirmat criticile formulate de reprezentanţii formaţiunii politice şi aminteşte că s-a întâmplat cu legile justiţiei „din epoca Dragnea”, cu proiectul de desfiinţare a Secţiei Speciale propus de Cătălin Predoiu.

„Fără legi avizate de Comisia de la Veneţia, nu putem avea o justiţie independentă, aşa cum România şi-a asumat în faţa Europei”, mai spun cei din USR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
usr,
comisia de la veneţia,
justiţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.