Turcan: Dificultăţile copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate s-au adâncit în perioada pandemiei

Autor: Cosmin Pirv Postat la 18 mai 2021 50 afişări

Ministrul Muncii Raluca Turcan susţine că dificultăţile pe care le au copiii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate s-au adâncit în perioada pandemiei: „Şi mai puţini au reuşit să îşi vadă părinţii, şi mai mulţi au devenit vulnerabili în faţa abandonului şcolar”.

Turcan: Dificultăţile copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate s-au adâncit în perioada pandemiei

Potrivit ministrului Muncii, 1 din 3 copii cu părinţi care muncesc în străinătate este lipsit de îngrijirea părintească, prin plecarea fie a unicului părinte susţinător, fie a ambilor.

„Acum, după mai mult de un an de pandemie, dificultăţile copiilor separaţi de părinţi s-au adâncit. Şi mai puţini au reuşit să îşi vadă părinţii, şi mai mulţi au devenit vulnerabili în faţa abandonului şcolar, în multe familii veniturile au scăzut din cauza restrângerii activităţilor economice din străinătate”, a spus Raluca Turcan, marţi, după participarea la o conferinţă organizată de Salvaţi Copiii în parteneriat cu Ministerul Muncii, despre formele de sprijin care pot fi acordate copiilor rămaşi acasă.

Ministrul Muncii spune că judeţele cele mai afectate sunt judeţele cele mai sărace, iar sărăcia suprapusă peste lipsa părinţilor creează riscuri majore pentru copiii rămaşi singuri.

„Sunt probleme cărora încercăm să le găsim soluţii pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung, pentru că mulţi dintre aceşti copii au nevoie să fie sprijiniţi nu doar psihologic, ci îndrumaţi să îşi găsească o cale în viaţă, au nevoie de suport psihologic, consiliere educaţională, mai târziu de consiliere pentru ocupare, dar şi de servicii medicale şi sociale: servicii integrate care să se adreseze nevoilor specifice ale acestei categorii de copii vulnerabili”, a mai spus Raluca Turcan.

Conform acesteia, singura cale de a combate sărăcia în rândul copiilor şi tinerilor, unde România are cea mai mare rată din Uniunea Europeană, este angajarea de personal suficient şi pregătit în domeniul asistenţei sociale, care să lucreze în comunităţi.

„În acest moment, în România, Legea asistenţei sociale care prevede 1 asistent social la 300 beneficiari nu este respectată. Iar acolo unde există, în marea majoritate nu sunt specializaţi. Obiectivele pe care ni le-am propus pentru protejarea acestor copii vulnerabili vor putea fi finanţate din fonduri europene, atât prin PNRR, cât şi prin Programul Operaţional de Incluziune şi Demnitate Socială cu o valoare de aproximativ 3,6 miliarde euro, sumă care va permite asigurarea unui standard de calitate corespunzător în domeniul protecţiei sociale”, a mai spus ministrul Muncii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copii,
raluca turcan,
străinătate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.