Tehnica / Accenture România: Automatizarea fabricii de maşini de spălat Arctic din Ulmi, prima fabrică din România ce funcţionează după principiile Industry 4.0

Postat la 03 martie 2021 330 afişări

O premieră în piaţa locală, procesul de automatizare a fabricii de maşini de spălat Arctic din Ulmi, în urma căruia unitatea a devenit prima fabrică din România ce funcţionează după principiile Industry 4.0, este rezultatul colaborării între companiile Accenture şi Arctic.

Descrierea inovaţiei:

Scopul proiectului a fost crearea unei fabrici care să transforme operaţiunile şi să servească drept model pentru industrie. Specialiştii din centrele de inovare Accenture Industry X din Cluj şi Modena au lucrat cu Arctic pentru a planifica şi implementa un nou sistem SAP de execuţie a producţiei. Echipa a creat un nivel tehnologic care integrează soluţia cu sistemele şi utilajele companiei, astfel încât să poată partaja date şi să „vorbească” aceeaşi limbă. O platformă Internet of Things este integrată cu sistemul SAP al companiei de planificare a resurselor, cu maşinile şi alte sisteme IT. În plus, tablourile de bord complexe afişează date în timp real de la soluţie, sistemele IT ale companiei şi roboţi. În total, Accenture a integrat noul sistem de fabricaţie cu aproximativ 250 de roboţi şi 14 sisteme IT.  

Elementul de noutate:

Noua soluţie permite companiei Arctic să aloce mai uşor persoanele şi competenţele potrivite pentru jobul necesar, optimizând astfel eficienţa şi îmbunătăţind experienţa lucrătorilor. Majoritatea angajaţilor folosesc o tabletă conectată la intranetul companiei şi un nou sistem de producţie pentru a consulta comenzile de lucru şi a construi instrucţiuni în timp real. Lucrătorii pot, de asemenea, să solicite asistenţă, să raporteze probleme şi să trimită feedback cu privire la viteză, calitate şi timp de ambalare. În plus, pot solicita materialele de care au nevoie, iar acestea sunt livrate exact pe locul lor din linia de producţie. Potrivit reprezentanţilor Accenture România, fabrica a fost recunoscută ca parte a reţelei Lighthouse a Forumului Economic Mondial, fiind una dintre cele mai inovatoare fabrici din lume. Fabricile din reţeaua Lighthouse sunt alese după mai multe criterii, unul dintre acestea fiind implementarea tehnologiilor specifice celei de-a Patra Revoluţii Industriale (Industry 4.0) pentru a stimula impactul financiar şi operaţional.

Efectele inovaţiei:

Soluţia Accenture a permis companiei Arctic să digitalizeze până la 80% din procesele lanţului de aprovizionare. Fluxurile automate de date către şi de la sistemele companiei şi ale instalaţiilor înseamnă că informaţiile şi echipamentele importante de producţie sunt întotdeauna la dispoziţia angajaţilor. De asemenea, managementul poate vizualiza datele de producţie în timp real pentru a lua decizii eficiente. De la înfiinţarea sa, fabrica a ajutat Arctic să reducă cheltuielile şi să automatizeze sarcinile cu valoare redusă, reducând costurile operaţionale cu 11%. Prin urmare, angajaţii se pot concentra asupra unor sarcini mai importante, care ajută la îmbunătăţirea productivităţii, a calităţii produselor şi a profitabilităţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.