Meciul putere - opozitie: victorie prin forfait

Autor: Mihai Mitrica Postat la 24 octombrie 2010 12 afişări

Apropierea momentului cand motiunea de cenzura urmeaza sa fie votata in Parlament, la 27 octombrie, a clarificat sprijinul pe care actualul guvern se poate baza.

Atat UDMR, cat si UNPR, ambele satisfacute de asumarea raspunderii pe legea educatiei, respectiv cooptarea cu drepturi depline in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, au anuntat ca majoritatea actuala este solida si ca motiunea va fi respinsa. Nu-i vorba, astfel de asigurari au mai primit liderii PDL si in decembrie 2009 cam tot de la aceleasi personaje, insa rezultatul n-a fost favorabil.

De aceasta data, pe langa cointeresarea partenerilor de guvernare, democrat-liberalii au mai pregatit o "iesire de siguranta": parlamentarii PDL se vor abtine la votul pentru motiune, anuland astfel posibilitatea ca unii sa incurce bila alba cu cea neagra sau sa uite pentru ce voteaza. Experienta rusinoasa de saptamana trecuta, cand membrii PDL au votat la brat cu opozitia reducerea TVA pentru alimentele de baza - convinsi fiind ca de fapt resping proiectul - a aratat ca spiritul de observatie al democrat-liberalilor nu este tocmai punctul lor forte.

Opozitia, la randul ei, a inceput deja, la nivel de lideri, sa se certe pe portofoliile viitorului executiv - o tentativa cel putin hilara de flexare a muschilor in fata publicului inainte de votul pentru motiune, pe care un personaj cu greutate ca Adrian Nastase il considera deja pierdut in conditiile noncombatului PDL. Totusi, arsenalul PSD si PNL nu poate fi considerat epuizat odata cu asteptatul esec din 27 octombrie. Deja presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat ca va sabota prin sesizare la Curtea Constitutionala asumarea raspunderii Guvernului pe legea educatiei, care este programata pe 28 octombrie.

Ca exercitiu de imagine, opozitia mai poate profita sa depuna o noua motiune la asumarea raspunderii, dar prin cursul firesc al lucrurilor, nici soarta acesteia nu poate fi inconjurata de prea mult optimism.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politic,
motiune,
parlament,
PDL,
PSD,
educatie,
Geoana,
Nastase
/actualitate/politic/meciul-putere-opozitie-victorie-prin-forfait-7544434
7544434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.