Politia a evacuat Piata Syntagma din Atena. Protestatarii vor sa reocupe piata (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 30 iulie 2011 42 afişări

Opt protestatari, intre care si un roman, au fost arestati sambata, in cursul evacuarii de catre politie a corturilor amplasate de manifestantii antiguvernamentali in Piata Syntagma din Atena.

Ceilalti arestati sunt patru greci, doi francezi si un german, carora li se adauga inca cinci persoane retinute si ulterior eliberate. Politia a intervenit la primele ore ale diminetii, urmand ordinului de eliberare a pietei dat de procurorul general Eleni Raikou si promisiunilor primarului Atenei, Giorgios Kaminis, de a restabili traficul in zona si a "restabili imaginea deteriorata a capitalei in ochii turistilor", conform Kathimerini.

Demonstratiile care au loc in Piata Syntagma contra programului de austeritate al Guvernului, incepand din luna mai, i-au indepartat pe turisti de centrul capitalei si au cauzat daune peisajului urban, considera oficialii, iar "camparea intr-un spatiu public nu este un drept constitutional", a apreciat primarul Kaminis.

AFP citeaza un comunicat al politiei, conform caruia "diverse obiecte care poluau si degradau mediul au fost inlaturate din piata cu ajutorul a mai mult de 25 de camioane". Inlaturarea corturilor stationate in piata a avut loc fara incidente, insa protestatarii au declarat agentiei ca nu inteleg de ce sunt evacuati, atata vreme cat pietele publice sunt spatii accesibile tuturor cetatenilor.

Miscarea elena Democratie Reala, constituita dupa modelul uneia dintre miscarile "indignatilor" din Spania (Democratie Reala Acum) a emis un comunicat in care afirma ca "strazile si pietele, la fel ca si locurile de munca si structurile de productie, avutia acestei tari si drepturile cetatenesti sunt ale noastre, nu sunt de vanzare si vom continua sa cerem returnarea lor catre popor".

Cei de la Democratie Reala i-au convocat pe "indignatii" greci la un nou protest sambata seara, incepand cu ora 18, proclamand ca "terorismul acestui guvern dictatorial, al FMI si al memorandumului nu trebuie sa fie permise. Nu ne speriati, ci doar ne infuriati. Vom continua sa luptam pasnic, cu hotarare si creativitate".

Memorandumul invocat de protestatari este cel semnat de guvernul grec cu UE, FMI si Banca Centrala Europeana, prevazand cresteri ale impozitelor, scaderi ale cheltuielilor publice si un program masiv de privatizare, in schimbul finantarii Greciei.

Liderii europeni au convenit, saptamana trecuta, termenii noului acord de imprumut multilateral pentru Grecia, in virtutea caruia tara va beneficia de 159 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, din care circa 50 de miliarde vor fi contributie a creditorilor privati ai tarii, prin rostogoliri de datorii si cumparari de titluri noi de datorie elena, iar 109 miliarde vor reprezenta contributia statelor zonei euro si a FMI.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politia-a-evacuat-piata-syntagma-din-atena-protestatarii-vor-sa-reocupe-piata-video-8546703
8546703
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.