GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Cum văd băncile şansele de creştere a creditării în toamnă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 septembrie 2013 271 afişări

Volumul creditului neguvernamental s-a micşorat în prima jumătate a anului cu 2,8% (variaţie reală faţă de sfârşitul anului 2012). Conform celui mai recent sondaj al BNR privind creditarea, cererea de credite a scăzut semnificativ în al doilea trimestru în cazul creditelor destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri, dar a înregistrat o creştere în segmentul creditului de consum, în special datorită evoluţiei pozitive a cererii pentru cardurile de credit.

GRAFICUL SĂPTĂMÂNII. Cum văd băncile şansele de creştere a creditării în toamnă

Pe termen scurt (trimestrul al treilea), băncile preconizează revenirea în teritoriu pozitiv a cererii de credite imobiliare şi stabilizarea cererii de credite de consum, în paralel cu "o reducere marginală" a cererii de credit din partea companiilor nefinanciare, cu excepţia creditelor pe termen scurt pentru companiile mari.

În ceea ce priveşte dobânzile, ultimele date ale BNR arată că rata medie a dobânzii la creditele noi a coborât în luna iunie atât în segmentul populaţiei (-0,20%, până la 11,64%), cât şi în cel al societăţilor nefinanciare (-0,25%, până la 9,21%). La rândul său, randamentul mediu al depozitelor noi la termen s-a redus în cazul populaţiei (-0,22%, până la 4,92%), dar s-a majorat în cel al societăţilor nefinanciare (+0,18%, până la 4,04%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/graficul-saptamanii-cum-vad-bancile-sansele-de-crestere-a-creditarii-in-toamna-11284719
11284719
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.