CCR: Prezenţa minimă pentru validarea referendumului: 50% plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste

Postat la 10 iulie 2012 33 afişări

Curtea Constituţională a României a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, ceea ce inseamnă că referendumul de suspendare a presedintelui este validat dacă la el participă cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

CCR a respins, astfel, contestaţia PDL la modificările aduse la finele lunii iunie de Parlament legii referendumului, arătând că "Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente".

Decizia de marţi a CCR arată că instituţia se opune implicit OUG 41/2012 a guvernului Ponta, care decide că preşedintele poate fi demis cu majoritatea simplă a celor prezenţi la urne, adică aşa cum prevedea iniţiativa legislativă votată de Senat şi Cameră la finele lunii iunie. OUG 41/2012 folosea, la rândul ei, ca temei o decizie a CCR emisă cu ocazia referendumului de suspendare din 2007 şi care confirma că "in condiţiile noii reglementări privitoare la demiterea Preşedintelui României, valabilitatea referendumului nu mai este condiţionată de participarea majorităţii persoanelor înscrise pe listele electorale". CCR nu a fost sesizată însă de nimeni în privinţa OUG 41/2012, care rămâne deci în vigoare pe moment. Contestarea OUG se poate face numai de către Avocatul Poporului.

Tot în cursul zilei de marţi, CCR a respins ca inadmisibilă contestarea de către PDL a deciziei de revocare a lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului, ceea ce înseamnă că desemnarea ulterioară de către Parlament a lui Valer Dorneanu ca interimar în această funcţie rămâne în vigoare.

VEZI AICI DECIZIILE CCR

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ccr-prezenta-minima-pentru-validarea-referendumului-50-plus-unu-dintre-alegatorii-inscrisi-pe-liste-9840248
9840248
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.